12 Aralık 2019 Perşembe

TOPRAK ANA KİTAP ÖZETİ, KONUSU, SORULARI, KARAKTERLERİ, ANA FİKRİ, CENGİZ AYTMATOV


KİTABIN ADI: TOPRAK ANA

KİTABIN YAZARI: CENGİZ AYTMATOV

SAYFA SAYISI: 152

KİTABIN TÜRÜ: ROMAN

YAYIN EVİ VE BASIM YILI: Ötüken Neşriyat - 1999

TOPRAK ANA KİTAP SORULARI - TOPRAK ANA SORULARI

Toprak ana kitabıyla ilgili aranılan bir çok soru bu sayfada yer almaktadır. Kafanızdaki bir çok soruya cevap olabilecek bir yazı olmuştur. Toprak ana kitap soruları olarak derlediğim bu yazı umarım herkes için faydalı olur.

TOPRAK ANA KİTABININ ANA FİKRİ

Toprak ana ana fikri - İnsanlar doğaya ve sahip çıktığı müddetçe toprak da onlara iyi davranıp, onlar için iyi hasat verecektir.

TOPRAK ANA KİTABININ KONUSU (TEMASI)

Toprak ana konusu - Roman bir Kırgız köyünde yaşananları anlatıyor. 2. dünya savaşı zamanını anlatan kitapta, savaşın insanların hayatını nasıl yıktığını ve bir ailenin nasıl yok olduğunu anlatıyor. Savaş zamanında yaşanan bu zorluklara rağmen hayatta kalmaya çalışan ailenin diğer fertlerinin mücadelesi anlatılıyor.

TOPRAK ANA KİTABININ ÖZETİ

Toprak ana özet - Tolgonay, yedi yaşlarında bu topraklara ilk geldiğinde, oldukça şımarık ve sevilen bir küçük kızdır. Yıllar geçer ve 17 yaşına basar o zamanlarda Yukarı Talas'tan buraya ailesi ile birlikte çalışmak için gelen Suvankul' tarlaya çalışmaya geldiğinde görür ve zamanla birbirine iyice alışır ve beraber çalışırlar. Birbirlerine aşık olur ve evlenirler. Kendi evlerini yapıp çok çalışırlar, daha sonra 18 ay aralıklarla 3 tane çocukları olur. Mutlu bir evlilikleri vardır.

Seneler geçer, çocuklar büyür ve tek tek evlerinden ayrılırlar. Maysalbek ilk ayrılan olur. Köy okulunu bitirir şehre gidip öğretmen olur. Kasım ise babasının izinden gidip traktör sürmeyi ve biçerdöver sürmeyi öğrenir ve Kayındı kolhozuna bir yaz boyu biçerdöver sürmek için gidip gelir. En küçükleri olan Caynak ise köy kolhozunun komsomulu, yani gençlik kolu başkanıdır.

Kasım, Kayındı köyünde tanıştığı Aliman isimli genç ve güzel kıza aşık olur ve onunla evlenir. Tolgonay da onu çok sever ve kızı gibi benimser. Çok zeki ve oldukça hamarat olan Aliman kocasına bağlı iyi niyetli bir kızdır.

Bir atlı köye bir gün savaş haberi getirir ve tüm genç erkekler cepheye gidecektir. Üç oğlu da askerlik çağında olan Tolganay'ın ilk olarak oğlu Kasım çağrılır. Artık Aliman yalnızdır. Kayınvalidesi ve kayınpederi ile birlikte Caynak'ın da olduğu bu evde kendini çok yalnız hissetse de onları sever. Kasım'ın gidişinin üzerinden haftalar geçer ve Maysalbek ailesine bir mektup gönderir ve onları ziyarete gelemeden askere gideceği için onlardan özür diler.

Kışın ortalarına gelindiğinde Kolhoz eskisi gibi çalışmasını sürdürür. Köyün bütün işlerini yaşlanmış olsa da Suvankul yapar. Tolgonay eşinin de askere çağrılmasından korkar. Yaşı ve köyde işleri yürütecek çok erkek olmamasından pek de ihtimal vermemesine karşın kocası da askere çağrılır.

Sürekli haber gönderen Kasım'dan ailesi 2 aydır haber alamamaktadır. Bir gün Maysalbek bir mektup gönderir ve onları tren istasyonunun oraya çağırır. Tolgonay ve Aliman birlikte tren istasyonuna doğru giderler fakat tren durmaz. Maysalbek onları geçerken görebilmek için çağırmıştır. Tren cepheye doğru gidiyordur. Maysalbek geçerken annesine başlığını fırlatır ve ondan annesine hatıra olarak son kalan şey bu olur.

Caynak için endişe ederler fakat o da talim için ağabeyleri ve babası gibi talimhaneye gider ve bazen 2 hafta eve gelmez.

Bir gün eve gelişinden bir gün sonra geri döner. O gün sabah evden ayrılırken askere gittiğini yazdığı bir mektup bırakır ve böyle ayrılmanın daha az üzücü olduğunu yazar. 1944 yılında düşman hattının gerisine gidip geri gelmeyene ve kayıp sayılana dek ondan bi daha almayacaklardır.

İlkbahar geldiğinde bir haber alır ve oğlu Kasım ile kocasının hayatta olmadığını öğrenir. Tolgonay ve Aliman dul kalır.

Bunlar olurken bir gün kolhozun atları çalınır. Çalınan atlar içinde Tolgonay'ın en iyi atları da vardır. Köyün ileri gelenleriyle beraber hırsızı aramaya çıkarlar. Mutlak şüpheli Çenşenkul'dur. Kendisiyle birlikte 2 kişiyle askerden çıkıp Sarı Vadi'de saklandıklarını duymuşlardır; fakat ellerinde herhangi bi kanıt yoktur.

Savaş şartları onları zorlamaya başlar. Kıtlık yaşanır. Herkesin evinde sakladığı buğday çuvallarını, kocasından sonra ekip başı görevini üstlenen Tolgonay getirilmesini ister ve onları toplar. Kolhozun en kuvvetli iki öküzüyle komşusu Ayşe'nin oğlu Bektaş ve diğer genci tarlalara yollar. Akşam eve dönünce canı sıkılır ve tarlayı kontrole gider. Kimseyi göremez. Aramayı başlar. Bulduğunda kan içindedirler ve köyün kalan son buğdayı da çalınmıştır.

İki yılın sonunda savaş bitmiştir ve herkes evine dönecektir. Köylerinden sadece Aşırali ve bir yetişkin erkek döner. Savaş sürerken köyün tüm işlerini yapan Tolgonay daha sonra işlerini askerden dönenlere devreder ve geliniyle birlikte kendileri için yaşamaya başlarlar. Evlerinin işlerini çevirir, tarla sürer ve bol ürün alırlar. Caynak'ın geleceğinden hala ümidini kesmezler.

Bir çoban bu genç ve güzel dulu gözüne kestirip bu masuma tecavüz eder ve onu hamile bırakır. Başlarda aklını çelip onu aşık etmeye çalışsa da Aliman, Kasım'ın hatırasına leke sürmek istemez. Fakat sonunda bu çoban, Aliman'ı kandırır. Tolgonay ise bu durumdan rahatsız değildir, gelininin evlenip gideceğine inanmıştır. Fakat çobana güvenmez ve kızını da bırakmak istemez. İçinde bi sıkıntı olur ve o sıralarda tecavüz olayı yaşanır. Aliman bu olayı Tolgonay'dan gizler ve daha sonra Çoban ortadan kaybolur.

Aliman bir gün evden hızlıca çıkar ve soğuk hava olmasına rağmen çayın kıyısına gider ve geceleyin döner, Tolgonay'ın hazırlamış olduğu yemeklerden yemeyip hemen yatar. Daha sonra Tolgonay da yatar. Gece uyanıp gelinine bakmaya gittiğinde onu göremez ve aramaya başlar. Daha sonra ambarda bulur. Gelini doğurmak üzeredir. Komşusu Ayşe'nin oğlu Bektaş ile birlikte şehire götürmeye çalışırken, gelini doğum acısına dayanamayıp çocuğunu doğurduktan sonra vefat eder. Tolgonay torununu bağrına basar, ona Canbolat adını verir. ve gelinini evininin yakınına gömdürür.

Yıllar geçer Canbolat 12 yaşına gelir. Babasının bisikletine biner ve çocukluğunu yaşar. Annesinden, babasından, dedesinden ve amcalarından hiç haberi olmamıştır. Torunu, Bektaş'ın sayesinde tarlada çalışmayı öğrenir ve ilk hasadından yaptığı ekmekten bir parça koparıp ninesine yedirir. Nine, günü geldiğinde her sene götürdüğü gibi yine torununu götürüp orada her şeyi anlatacaktır.

TOPRAK ANA KİTABINDAKİ KARAKTERLER VE ANALİZİ:

Toprak ana kitabının karakterleri
Tolgonay: 3 çocuğunu savaşta kaybetmiş güçlü bir kadındır. Geliniyle birlikte hayat mücadelesi vermiştir. Gençliğinde de toprağa bağlı köylü kızı olarak bilinir ve Suvankul'a aşık olup onunla evlenir. Tolgonay eşiyle çalıştığı tarlada tanışmıştır. Kocasının askere gitmesinin ardından köy kolhozuyla ilgilenir. Ayrıca gelininin çocuğuna kendi torunuymuş gibi bakar elinde büyütür.

Suvankul: Tolgonay'ın eşidir. Karısına aşık bir Kırgız erkeğidir. Karısı ve çocukları için her türlü fedakarlığa katlanır. Biçerdöver sürücülüğü yapar. Daha sonra askere çağrılır ve cephede can verir. Yaşlı olmasına karşın cepheye giderken korkmamış ve emirleri yerine getirmiştir. Oldukça iyi birisidir.

Kasım: Karakter olarak babasına benzer. Babası gibi güzel bir köylü kızıyla evlenir. Babası yaşlandığında tarlayla o ilgilenir. Biçerdöver ve traktörle tarlayı sürer. Kasım işini severek yapar işten kaçmaz. Aile içinde savaşa ilk giden kişidir. Kasım iyi niyetli ve her şeyi düşünen bir gençtir. Aliman'la evlendiğinde mutlu bir evliliği olmasına rağmen savaşın başlamasıyla askere çağrılmış ve cephede can vermiştir.

Maysalbek: Ailenin yakışıklı ortanca oğludur. Kardeşleri içinde eğitime meraklı tek kişi olup köyden ayrılarak şehre gidip öğretmen olur. İdealist ve zeki birisidir. Köy hayatı ona göre değildir. Şehirde hayat kurup kendi gibi okumuş idealist bir kızla evlenmeye karar vermiş fakat daha sonra askere çağrılmıştır. Gitmeden önce annesini tren istasyonuna çağırıp son kez görmüştür. Abisi ve babası gibi cephede can vermiştir.

Caynak: Ailenin en küçüğüdür. Hareketli bir genç olup köyün gençlerinin lideridir. Çok genç olmasına rağmen komünizme inanmış ve ideolojisi için mücadele etmiştir. Köy kolhozunda gençlik kolu lideridir. Parti içinde yükselmek hedefidir. Cepheye çağrıldığında sevinerek gitmiştir. Kardeşleri ve babası gibi cephede hayatını kaybetmiştir.

Aliman: Kasım'la evlenir onun eşi olur. Eşine bağlı, oldukça güzel bir kadındır. Toprağına bağlı ve güçlü biridir. Kocasının cephede ölmesinden sonra da kayınvalidesini bırakmaz. Kayınvalidesiyle yalnız yaşadığı sıralarda bir çobanın tecavüzüne uğrar ve bir çocuğu olur. Çocuğu doğururken kendisi ölür. Bunca yıl namusuyla yaşamışken, tecavüze uğramak onda büyük üzüntü yaşatmıştır. 

TOPRAK ANA KİTABI MEKAN:

Mekan ismi geçmemesine rağmen, bazı mekanlar romanda ön plandadır. Karakterlerin yaşadığı köy ve sürdükleri tarladır. Daha sonra 3 oğul ve babasının cephede olduğu bilinmektedir.

TOPRAK ANA KİTABI ZAMAN:

Askerlik çağının 19 yaşında başladığı göz önüne alındığında bahsi geçen savaş İkinci Dünya Savaşı ve 1939-1945 yılları arasında devam ettiğinden üç kardeşin ve babanın ölümleri bu yıllar arasında olmuştur. Çocukların doğumu da 1920'li yıllara denk gelmektedir. Tolgonay'ın anlatım zamanı içinde idrak ettiği zaman yaklaşık 40- 50 yılı kapsar.

10 yorum:

  1. Devamında Tolgonay ne diyor Canbolat'a?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canbolat alimanın oglu ama gayrimeşru yani bi çobandan kasım çldükten sonra yaşanıyor

      Sil
  2. kasım biçerdöveri neden aniden durdurmuştur. lütfen bu soruya hızlı cevap verirmisin.yukardaki metinde yazmıyordu

    YanıtlaSil