20 Aralık 2018 Perşembe

YAHYA KEMAL BEYATLI - YAHYA KEMAL BEYATLI'NIN HAYATI - YAHYA KEMAL BEYATLI'NIN ESERLERİ VE EDEBİ KİŞİLİĞİ

YAHYA KEMAL BEYATLI - YAHYA KEMAL BEYATLI'NIN HAYATI - YAHYA KEMAL BEYATLI'NIN ESERLERİ VE EDEBİ KİŞİLİĞİ

Yahya Kemal Beyatlı'nın Hayatı - Yahya Kemal Beyatlı Kimdir?

Yahya Kemal Beyatlı 1884 yılında Üsküp'te doğdu. Asıl adı Mehmet Agah'tır. İlköğretimini Üsküp'te almış, liseyi İstanbul Vefa lisesinde okumuştur. İstibdat dönemi sırasında kaçtığı Paris'te Siyasal Bilgiler okurken Albert Sorrel'in etkisinde kalarak Türk tarihi ve uygarlığını incelemiş ve Batı taklitçiliğinden vazgeçerek milli konuları işlemiştir. 

1913 yılında yurda döndükten sonra İstanbul'da üniversitede çeşitli dersler vermiş. Daha sonra çeşitli ülkelerde elçilik görevinde bulunmuş ve milletvekilliği yapmıştır. 1958 yılında İstanbul'da vefat etmiştir.

Yahya Kemal Beyatlı'nın Edebi Kişiliği

Milli edebiyat dönemi bağımsız edebiyatçılarından olan Yahya Kemal Beyatlı parnasizmin edebiyattaki en önemli temsilcilerindendir. Bir şiiri dışında (Ok) tüm şiirlerini aruzla yazdı. şiirde biçim güzelliğine, ahenk ve musikiye önem verdi. Eski ile yeniyi birleştirerek şiirde yeni biçimler kurdu. Fransız şairlerinden etkilendi. Şiirlerinde ölüm, aşk, tabiat, kahramanlık, ölüm, sonsuzluk gibi konular yanında tarih bilinci ve İstanbul sevgisi önemli yer tutar.

Yahya Kemal Beyatlı'nın Eserleri

Eski Şiirin Rüzgarıyla, Rubailer, Kendi Gök Kubbemiz "şiir" türünde yazılmış eserleridir.
Aziz İstanbul, Eğil Dağlar "deneme" türünde yazılmış eserleridir.
Edebiyata Dair "eleştiri-inceleme" türünde yazılmış eseridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder