24 Aralık 2018 Pazartesi

ÖMER SEYFETTİN - ÖMER SEYFETTİN HAYATI - ÖMER SEYFETTİN EDEBİ KİŞİLİĞİ - ÖMER SEYFETTİN'İN ESERLERİ

ÖMER SEYFETTİN'İN HAYATI - ÖMER SEYFETTİN KİMDİR?

1884 yılında Balıkesir'in Gönen ilçesinde doğan Ömer Seyfettin ilk öğrenimine burada başlayıp daha sonra babasının görev tayinleri nedeniyle sürekli yer değiştirmemek için İstanbul'a annesiyle gönderilmiştir. Burada Mekteb-i Osmaniye ve 1893 yılında girdiği Askeri Baytar Rüştiyesini bitirdi. Daha sonra Kuleli Askeri İdadisi'ndeki eğitimini tamamlayıp Edirne'de Edirne Askeri İdadisi'nde başladı. Edirne'de okuduğu sırada manzumeler ve şiirler yazarak dergilere yolluyordu. İlk kez 17 Şubat 1900 yılında Mecmua-i Edebiye'de "Yad" isimli şiiri yayımlandı. Hareketli geçen eğitim hayatına tekrar İstanbul'a dönerek Mekteb-i Harbiye-i Şahane'de devam etti. 1903 yılında Makedonya'da çıkan isyana karşı asker ihtiyacından dolayı sınavsız olarak burdan piyade asteğmen rütbesiyle mezun edildi.

Mezuniyetinin ardından Selanik merkezli Üçüncü Ordu‘ya bağlı İzmir Redif Tümeni’nin komutasındaki Kuşadası Redif Taburu’na atandı. Buradaki görevi sona erdikten sonra İzmir Zabitan ve Efrat Mektebi’ne öğretmen olarak gönderildi. Burada öğretmenlik yaptığı süreçte pek çok edebi kişilikle tanışma ve dost olma şansını yakaladı.

Daha sonra edebiyatla ilgilenmeye başlayarak Genç Kalemler dergisine yazı göndermeye başladı. 1911 yılında Yeni Lisan adındaki ilk yazısı Genç Kalemler dergisinde yer aldı. Balkan Savaşı baş gösterince askerlik görevine geri dönmek zorunda kalan Ömer Seyfettin Yunanlılara esir düştü ve 1 sene boyunca esaret altında yaşadı. En önemli eserlerini esir olduğu dönemde yazdı.

1913 yılında İstanbul'a dönerek esareti son bulmuştu. Daha sonra 23 Ocak 1913'te Enver Paşa komutasındaki Bab-ı Ali Baskını'nda görevlendirdi ve bu savaşın ardından askerliği bırakarak yazarlık ve öğretmenliğini sürdürdü.

Ömer Seyfettin 6 Mart 1920 yılında şeker hastalığından dolayı hayatını kaybetti. Ömer Seyfettin bu kısa ömrüne 10 kitap ve 125 hikaye sığdırdı.

Ömer Seyfettin'in Edebi kişiliği

Realizm akımının etkisinde kalmıştır. Milli Edebiyatı akımını başlattı. Edebiyata şiirle başladı ama öykü alanında ün yaptı. Konularını günlük yaşamdan, anıladından, tarihten seçti ve gözleme dayalı eserler verdi. Kahramanlarını toplumun her kesiminden seçti. Olay öyküsünün edebiyatımızdaki ilk örneklerini verdi. Sade ve süssüz bir anlatımı tercih etti. Eserlerinde sadece İstanbul'dan değil, yurdun her köşesinden bahsetti. Çoğu öyküsünde mizahi üslup kullandı.

Ömer Seyfettin'in Eserleri

İlk Düşen Ak, Bomba, Beyaz Lale, Yüksek Ökçeler, Gizli Mabet, Bahar ve Kelebekler, Efruz Bey, Yalnız Efe, Harem, Falaka öykü (hikaye) türündeki eserleridir.
Mahçupluk İmtihanı oyun türünde eseridir.