19 Aralık 2018 Çarşamba

MEHMET AKİF ERSOY - MEHMET AKİF ERSOY'UN HAYATI - EDEBİ KİŞİLİĞİ VE ESERLERİ

Mehmet Akif Ersoy'un Hayatı

1873 yılında İstanbul'un Fatih ilçesinde doğup 1936 yılında vefat etmiştir. Tüm eğitim hayatını doğduğu şehir olan İstanbul'da sürdürmüştür.1878 yılında, 4 yaşındayken Fatih'de Emir Buhari Mahalle Mektebi'ne başladı. Burada iki yıl eğitim gördükten sonra Fatih İbtidaisi'ne geçti. Aynı yıl babası ona Arapça dersleri vermeye başladı. Rüştiye’yi yani ortaokulu bitirdikten sonra dönemin gözde okullarından Mekteb-i Mülkiye (Siyasal Bilgiler Fakültesi)’nin âli kısmında bir müddet okudu ancak babasını kaybedince Halkalı’daki Baytar Mekteb-i Âli (Veterinerlik Fakültesi)’ne parasız yatılı olarak girdi ve bu okulu birincilikle bitirdi.

İslamcılık düşüncesinin edebiyattaki en önemli temsilcisi olan sanatçı, aynı zamanda İstiklal Marşı’nı yazmıştır. “Milli Şair” ve “İstiklal Marşı Şairi” olarak da anılmaktadır.

Akif, her ne kadar siyasi bakımdan İslamcı olarak tabir edilse de duyguları bakımından ayrıca “halkçı ve milliyetçi”dir.

Mehmet Akif Ersoy'un Edebi Kişiliği

Milli edebiyat dönemi bağımsız edebiyatçılarındandır. İstiklal Marşımızın yazarıdır. ayrıca içinde yaşadığı halkın bütün özelliklerini şiirlerinde aksettirmiştir. Bunu yaparken güçlü bir gözleme başvuran sanatçı ilhama inanmaz. Bu yönüyle de Türk şiirine gerçek realizm onun tarafından getirilmiştir, denilebilir. 

Aruz ölçüsünü Türkçe'ye başarıyla uygulayan şairlerimizdendir. Güçlü gözlemciliği ile savaş yıllarının sıkıntılarını başarılı bir şekilde dile getirdi. Manzum hikayeleri ile ünlendi. Şiirlerinde sanat, bilim, eğitim, çalışma, kalkınma, ahlak ve din konularını işledi. Türkçülük hareketine karşı çıktı ve İslam birliğini savundu. Eserlerinde konuşma dilini bütün canlılığıyla kullandı. Destansı anlatımda da başarılıdır. Sanatı, düşünceleri açıklamak için bir araç olarak kabul etti.

Mehmet Akif Ersoy'un Eserleri

Safahat : Mehmet Akif Ersoy'un tüm şiirlerini topladığı 7 bölümden oluşan kitaptır. Bu bölümler şunlardır:

-Safahat: 1911 yılında yayımlanmıştır.Osmanlı'nın Meşrutiyet yıllarını anlatır. 44 şiir ve 3084 mısradan oluşur.
-Süleymaniye Kürsüsünde: 1912 yılında yayımlanmıştır. Osmanlı aydınları ile halk arasındaki ilişkiyi anlatır. tek şiirden oluşup 1002 mısralıdır.
-Hakkın Sesleri: 1913 yılında yayımlanmıştır. Her şiirin başında bir ayet vardır. 10 şiir ve 482 mısradan oluşur.
-Fatih Kürsüsünde: 1914 yılında yayımlanmıştır. Yeni kuşaklara mücadele etmeyle birlikte çalışma ruhu kazandırmayı amaçlayan düşünceler yer alır. Tek şiir 1692 mısradan oluşmuştur.
-Hatıralar: 1917 yılında yayımlanmıştır. İslam birliği ağırlıklı olarak vurgulanmaktadır. Her şiire hadisle başlanmıştır. 10 şiir 1314 mısradan oluşmaktadır.
-Asım: 1924 yılında yayımlanmıştır. 1. Dünya Savaşından enstanteneler yer alır. Tek şiir 2292 mısradan oluşur.
-Gölgeler: 1933 yılında yayımlanmıştır. Dini şiirlere yer verilmiştir. 41 şiir 1374 mısradan oluşmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder