10 Mart 2018 Cumartesi

HANDAN KİTAP ÖZETİ, KONUSU, ANA FİKRİ, ZAMAN VE MEKAN İNCELEMESİ - HALİDE EDİP ADIVAR


KİTABIN ADI: HANDAN

KİTABIN YAZARI: HALİDE EDİP ADIVAR

SAYFA SAYISI: 224

KİTABIN TÜRÜ: ROMAN

YAYIN EVİ VE BASIM YILI: Can Yayınları - 2007

HANDAN KİTABININ KONUSU (TEMASI):

Kitaptaki olaylar, Abdülhamit’in istibdad döneminde geçmektedir. Bundan dolayı kitap konu olarak bize o güne ait bilgiler vermektedir.Kitap,bir aşk hikayesi etrafında o günün sosyal yaşamı, kültürel yapısı ve istibdad dönemindeki Türk aydınlarının başlattığı yeni sosyal akımlardan bahsetmektedir.

HANDAN KİTABININ ANA FİKRİ:

Kitaptaki konular daha çok aşk üzerine olsa da, anlattığı olaylara bakılınca insanların hangi konuda olursa olsun bir seçim yaparken daha dikkatli olmasının gerekliliğini ve ikili ilşkilerde, insanların yeri geldiğinde ağırlığını koyabilmesinin önemini vurguluyor.

HANDAN KİTABININ ÖZETİ

Kadın dünyasını Handan'ın kimliğiyle anlatan, mektuplardan oluşan psikolojik bir romandır. Açığa vurulmayıp içe gömülen aşk duygusunun doğurduğu ruh sarsıntısı anlatılmıştır.


Refik Cemal, Neriman'la evlidir. Handan, Neriman'dan üç yaş büyüktür ve kardeş çocuklarıdır. 2. Abdülhamit döneminde ihtilalci gençlerden olan Nazım, Handan ile evlenmek ister. Handan kabul etmez. Hüsnü Paşa adlı biriyle evlenir. Bu arada Nazım tutuklanmış, Handan'a iki mektup bırakarak intihar etmiştir. Handan kocasıyla Londra'da bulunmaktadır.

Bu sırada Refik Cemal konsoloslukla Londra'ya gider, orada Handan ile tanışır ve aşık olur. Handan beyin hummasına tutulur. Refik Cemal onun başından ayrılmaz. Handan iyileşince Refik Cemal'e sevgisini dışa vurur; fakat çektiği vicdan azabından ölür. 

KİTAPTAKİ KARAKTERLER VE ANALİZİ

HANDAN: Girdiği aşk üçgeninde kendi benliğini kaybetmiş ve en sonunda da acıklı bir şekilde yaşamı sona ermiş bir kadın. Önce Nazım' olan aşkı, ardından Hüsnü Paşa'ya ve en son Refik Cemal’e beslediği duygular ve bunların ardından gelen pişmanlıklar.

REFİK CEMAL: Neriman'la mutlu bir evlilik sürdürürken, sonradan kopan Handan fırtınasında savrulan bir erkek.  Ancak sonraları, kopan bu aşk fırtınası, Handan’ın ölümüyle erken bitmiştir.

NERİMAN: Refik Cemal'in karısı, Handan'ın teyzesinin kızı. Handan'ı hep beğenmiş, Ona hep övgüyle yaklaşmıştır. Bir yandan Handanın yaşadığı acıları paylaşan vefalı bir dost, bir yandan da kocasını çok seven sadık bir eş. Oluşan duygusal yakınlaşmalardan habersiz.

HÜSNÜ PAŞA: Handan'ın kocası. Zevk düşkünü birisi. Zamanla karısını, göstere göstere metreslerle aldatan aşağılık denebilecek duygusuz bir insan. Karısı sıfatını taşıyan Handan'ın ağır hastalığında bile yanında bulunmadı.

NAZIM: Aykırı hayaller peşinde koşan ve bu nedenle yönetim tarafından aranan yasaklı bir isim. Handanın özel öğretmenliğini yaptığı sırada, sunduğu evlilik teklifine karşılık alamayıp, yurt dışına kaçarken yakalanan ve hapishanede intihar eden yalnız bir zavallı.

SERVER: Refik Cemalin yakın arkadaşı. Arabuluculuk yapan birisi.

HANDAN KİTABI ZAMAN

Romanın asıl konuları, 14 Mart 1902’de atılan bir mektupla başlar. Gönderilen son mektup 17 Eylül 1906 gününe denk gelir. Romanda bundan sonra da belli metinler sunulur, ancak Doktor Şe’nin tarihsiz olarak gönderilen bir mektubunda, Handan’ın ancak “iki günlük” ömrü kaldığını söylemesiyle, romanının sonunun aynı döneme denk geldiği söylenebilir.
 
Doğrusal devam eden roman Handan ile Nazım arasında geçmişte yaşanan ilişkinin detaylandırılması ile bölünür. Bu konuyu kocası Refik Cemal’e anlatan Neriman, Handan’ın 1897 – 1898 yıllarında yazdığı bazı mektupları da ona iletir. Aynı zamanda, Nazım’ın hayatını kaybetmeden Handan’a yazdığı 1898 tarihli mektuplar da gösterilir.

HANDAN KİTABI MEKAN

İstanbul’da başlayan roman, kısa süre içinde Avrupa’nın farklı şehirlerine uzanır ve ağırlıklı olarak Londra’da geçer. Bununla birlikte, Fransa’nın Marsilya ve Paris gibi şehirleri de romanın gidişatı içinde önemli rol oynar.