12 Nisan 2018 Perşembe

OLİVER TWİST KİTAP ÖZETİ, KONUSU, ANA FİKRİ, BAKIŞ AÇISI, ZAMAN VE MEKAN İNCELEMESİ - CHARLES DİCKENS


KİTABIN ADI: OLİVER TWİST

KİTABIN YAZARI: CHARLES DİCKENS

SAYFA SAYISI: 576

KİTABIN TÜRÜ: ROMAN

YAYIN EVİ VE BASIM YILI: Can Yayınları - 2007

OLİVER TWİST KİTABININ KONUSU (TEMASI):

     Hayata kötü bir başlangıç yapan, doğarken annesini kaybeden Oliver'ın hayatını, yaşarken çektiği zorluklarla yılmadan verdiği mücadeleyi anlatılıyor.

OLİVER TWİST KİTABININ ANA FİKRİ:


     Hayatta herşey olabilir bazen olaylar isteklerimiz dışına çıkabilir, bu durumda da yılmadan kendi öz benliğimizi karakterimizi kaybetmeden inanarak yılmadan mücadele etmeliyiz. Sonunda verdiğimiz mücadelenin karşılığını alırız.

OLİVER TWİST KİTABININ ÖZETİ:

     Oliver Twist hikayesi genç bir yetim olan Oliver'ın hayatını ve onun yaşarken çektiği zorlukları anlatır. Oliver bir düşkünler evinde dünyaya gelir, şehirde annesini tanıyan kimse yoktur. Annesi, Oliver'ı doğurduktan sonra ölür ve Oliver'ı çokça zorluk yaşayacağı bir yetimhaneye verirler. Geldiği yetimhanede çocuklara çok kötü davranırlar onları açlıkla imtihan ederler. Oliver 9 yaşına geldiğinde tekrar düşkünler evine gönderirler. Burada da çok kötü günler geçirir aç kalır öyle ki açlıktan ölecek duruma geldiği durumlara da düşmüştür. Buradaki çocukların açlığa dayanacak takati kalmamıştır ve aralarında kura çekmeye karar verirler, kurada çıkan kişi bu düzene isyan edip daha çok yemek isteyecektir. Kura sonucunda Oliver çıkar. Ve belirlenmiş bir günde Oliver, Bay Bumble'ın yanına gider ve daha çok yemek ister bağırır çağırır. Bay Bumble ve yöneticiler bu duruma oldukça sinirlenir ve Oliver'dan kurtulmaya karar verirler. Daha sonra Oliver'ı çalışması için mezar taşı işleriyle uğraşan Bay Sowerberry'nin yanına gönderirler. Burada da rahat edemez ve annesinin anısına yapılan saldırıdan sonra ayrılır.

     Oliver Londra'ya doğru yola koyulur. Londra yakınlarına geldiğinde kendini daha fazla devam edemeyecek kadar yorgun hisseder ve dinlenmeye karar verir. O sırada şeytan Dodger lakaplı Jack Dawkins'le tanışır. Dodger, Oliver'a kendisiyle gelmesini ve bir adamla tanıştıracağını, tanıştıracağı adamın Oliver'a para almadan kalacak yer ve yemek vereceğini söyler. Oliver çok açtır bu teklifi kabul eder. Birlikte Londra'da kalacakları eve doğru giderler orada Oliver, bahsi geçen kişi olan Fagin'le tanışır. Oliver nihayetinde öğrenir Fagin'in yanındaki tüm çocukların hırsız olduğunu fakat artık Oliver için çok geç olmuştur. Yaşlı bir adamın mendilini çalmaktan haksız yere Oliver tutuklanır. Oliver mahkemeye çıktığında bir kitap satıcısı gelir ve mendili çalanı gördüğünü ve çalan kişinin Oliver olmadığını söyler. Mendili çalınan adam Bay Brownlow Oliver'a yaptıklarından dolayı kendini kötü hisseder ve Oliver'ın kendisiyle beraber evine gelmesini ister.

     Oliver çok mutludur fakat Fagin korku içindedir Oliver'ın kendisini ele vereceğinden dolayı. Bir gün Bay Brownlow Oliver'a para verir ve onu kitap alması için görevlendirir. Oliver giderken Nancy onu görür ve yakalayıp Fagin'in yanına götürür.

     Oliver'ın iğrenç görünümlü Bill Sikes'la beraber ev soyması için baskı yapılır. Daha sonra hırsızlık yapılacak evin oraya gelirler. Ve Oliver silah zoruyla eve sokulmaya çalışılır. Hırsızlık olduğunu farkeden hizmetçi Oliver'ı vurur. Sikes ve diğer arkadaşı Oliver'ı bırakarak kaçarlar. Ertesi sabah olayı gören ev sahibi Bayan Maylie ve onun güzel yiğeni Rose Oliver'ı polisten korur ve tedavisi için eve doktor getirtirler.

     Oliver yavaşça iyileşmeye başlar. Kendisini çok mutlu hisseder böylesine iyi insanların yanında olduğundan dolayı aynı zamanda onlar da Oliver gibi iyi huylu çocuğun yanlarında olmasına sevinirler. Oliver tamamen iyileştiğinde, Bay Brownlow'un evine giderler fakat ev boştur. Brownlow taşınmıştır. Bu arada Fagin ve onun sırdaşı Monks, Oliver'ın peşindelerdir. Ve bir gün Oliver kabusla uyanır. Pencerenin arasından Fagin ona bakıyodur. O sırada alarm çalar Fagin'le arkadaşı kaçarlar.

     Nancy, Fagin ve Monks arasında geçen konuşmaya kulak misafiri olur ve duyduklarını Rose'ye söylemek zorunda hisseder. Daha sonra Rose'ye gider ve ne duyduysa anlatır. Monks Oliver'ın üvey kardeşidir ve mirasını koruyabilmek için Oliver'ı öldürmek istemektedir. Oliver'ın aslında asil biri olduğu ve ona büyük bir mirasın kaldığını da söyler. Rose öğrendiklerini Bay Brownlow'a da söyler. Daha sonra onlar Nancy'i tekrar bulmak zorunda olduklarına karar verir Monks'a ulaşabilmek için.

     Nancy'e ulaşırlar ve belirlenmiş bir zamanda Londra köprüsünde buluşurlar. Fakat Fagin Nancy'den şüphelenmiştir. Fagin yanına yeni aldığı Noah Claypole isimli çocuğu Nancy'e casusluk yapması için görevlendirir. Nancy, Rose ve Bay Brownlow'a Monks'u nasıl bulacağını söyler. Fakat hala Fagin ve Sikes'i ele vermekten kaçınır ve onların yerini söylemez. Noah Fagin'in yanına gider ve olanları anlatır. Fagin öğrendiği herşeyi Nancy'i öldüreceğini bildiği Sikes'e söyler. Ve Sikes öyle de yapar Nancy'i öldürür. Daha sonra Brownlow Monks'u bulur ve duyduklarının gerçek olduğunu Monks'tan da öğrenerek teyit eder.

      Sikes sonunda yanlışlıkla kendini asarak ölür, Fagin ise yakalanarak tutuklanır. Oliver ise hayatına Bay Brownlow ve Maylie ailesiyle huzur içinde devam eder.

OLİVER TWİST KİTABININ BAKIŞ AÇISI:

     Anlatıcı herşeyi bilen üçüncü tekil şahıstır. Yazar hikayede objektif değildir. Kitabın kahramanı olan Oliver'a olan sempatik yaklaşımını, diğer kahramanlara yansıtmamaktadır. Özellikle kötü karakterli kahramanları anlatırken anlatıcının sesi ironik ve alaycı bir hal alır.

OLİVER TWİST KİTABINDAKİ KARAKTERLER VE ANALİZİ:

Oliver Twist: İyi kalpli ve kibar bir genç olan Oliver sık sık kötü muameleye maruz kalmıştır. Doğumu sırasında annesini kaybeden Oliver yetimhanelerde büyümüştür. Önce kendini bir mezarcının yanında çalışırken bulur daha sonra da hırsızların yanında, en sonunda ise Bay Brownlow isimli iyi birinin yanında. Oliver'ın ruhunun cömertliği uğradığı bir çok kötü muameleye rağmen bozulmamıştır. O hiçbir zaman moralini ve kibar duruşunu bir çok olumsuzluğa rağmen bozmadan koruyabilmiştir.

Fagin: Korkunç görünümlü ve ürpertici suratlı yaşlı bir adam olan Fagin aynı zamanda çocuklardan oluşan hırsızlık çetesinin lideri, doyumsuz ve vicdansız birisidir. Fagin Oliverı da bir hırsıza dönüştürmeye çalışır ayrıca kendisine ihanet eden Nancy'nin Sikes tarafından öldürülmesine öncülük eder.

Bay Brownlow: Oldukça saygın görünümlü yaşlı bir beyefendi olan Brownlow'un çok kez kalbi kırılmıştır, nişanlısını düğün günü kaybeder. Ayrıca Oliver'ın mendilini çaldığından şüphelendikten sonra Oliver'a karşı büyük bir sevgi besler. Daha sonra Oliver'ı evine alır. Oliver'a elinden geldiğince yardım eder.

Nancy: Genç bir kadın olan Nancy, hayat kadınlığı yapar, bu mesleğe Fagin tarafından yetiştirilmiştir. Nancy nihayetinde Oliver'ı korumak için Fagin ve Sikes ihanet eder, fakat kendisi kurtulamaz onlardan ve ihanetin bedelini canıyla öder.

Bill Sikes: Otuzlu yaşlarında güçlü bir adam olan Bill hırsızdır. Nancy'e sık sık kötü davranır sonunda da onu öldürür.

Rose: Bayan Maylie'nin yeğeni olan Nancy 17 yaşında güzel bir kız olmasıyla beraber hem zeki hem de oldukça nazik bir kızdır. Kendisi de Oliver gibi yetimdir. Bayan Maylie onu yanına alır ve büyütür. Sonunda Harry Maylie

Bay Bumble: Onun altında bulunanları istismar etmekten büyük mutluluk duyan şişman bir din adamıdır.

Edward Leeford: Edward, Oliver'ın üvey erkek kardeşi. Romanın çoğunda Monks takma adını kullanır. Oliver'dan kurtulmak için Fagin'e para teklif eder öyle ki Oliver'dan kurtulursa Oliver'ın tüm mirasının sahibi olabilirdi. Yirmili yaşlarının sonlarında, bitkin görünümlü kişidir.

Bayan Maylie: Oldukça yaşlı olmasına rağmen son derece alımlı ve ağırbaşlı bir kadındır. Sikes ve Crackit tarafında soyulma girişimine uğrayan konağın sahibi aynı zamanda Harry Maylie'nin annesi ve evlatlık edindiği Rose Maylie'nin teyzesidir. Daha sonra Oliver'ı da yanına almıştır.

Jack Dawkins: Daha çok kurnaz Dodger olarak bilinir. O, Fagin'in en iyi yankesicisi ve Oliver'ı bulup onu Londra'ya ve Fagin'in yanına götüren kişidir.

Charley Bates: Dodger'in hayat dolu genç bir arkadaşı ve Fagin'in yanındaki çocuklardan birisidir. Çok heycanlı ve sık sık gülen birisi. Fagin'in yanında, Oliver dışında dürüst bir yaşam sürmeye çalışan tek kişi.

Bayan Corney: Oliver'ın doğduğu darülacezenin yöneticisidir.

Bay Losberne: Oliver'ı vurulduktan sonra iyileştiren yardımsever iyi kalpli bir doktor. Oliver'ı tedavi ettikten sonra suç duyurusunda bulunmak yerine yardım etme fikrine sıcak bakmıştır.

KİTAP HAKKINDA YORUMUM

     Öncelikle şunu söylemeliyim ki kitap o kadar kalın olmasına rağmen bi solukta bitiyor. Hani bazı kitaplar olur ya bitmesin diye okumaya kıyamazsınız benim için öyle bi kitaptı. Bu romanı ilk ne zaman okuğumu tam olarak hatırlamıyorum. Ancak roman ne zaman aklıma gelse yine romanla birlikte aklıma ilk gelen romanın baş kahramanı Oliver'dan çok Fagin olurdu. Fagin beni gerçekten dehşete düşürmüştü. Fagin'in düşüncelerimdeki baskınlığı diğer karakterleri gölgesinde bırakmıştı. Kısa bir süre önce tekrar okuduğumda Fagin beni tekrar büyüledi. Fagin bizim çocukluk korkularımızın tam anlamıyla kabuslar diyarının tümünün bi kişide toplanmış haliydi. Bir başka güçlü karakter Nancy ise, erdemin ve ahlaksızlığın arasındaki gri alanın içinde yer alıyordu. Kötü yola düşmüş olmasına rağmen, onun sevgisi ve özveriliği, karmaşık kişiliğinin aslında iyilik olduğunu kanıtlar gibi. Oliver ise her zaman karşılaşacağımız bir kişi olmamasına rağmen belirli özellikleri sık sık karşımıza çıkar. Her gün küçük çocukları dilenirken ya da yetim çocuklara kötü davranıldığını görürüz. Fakat çoğunlukla bu tip durumlara duyarsız, tepkisiz kalırız. Oliver twist bu tür yok sayılmış ve unutulmuş insanların sesi niteliğindedir. Bu roman bize unutulmuş insanların bakış açısıyla bakmamızı bi nebze de olsa sağlar.

11 yorum:

  1. Allah razı olsun anladım sınava gördüm 95 aldım yani ise yaradı Sağol eywallah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. KitapOzetleriBurda16 Temmuz 2019 01:11

      Tebrikler, başarılarının devamını dilerim

      Sil
  2. Çok güzel bir kitap gerçekten sizinde yardımlarınız sayesinde dersten +15 aldım
    Çoooook teşekkür ederim ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ooo harika teşekkürler geri dönüşün için başarılarının devamını dilerim.

      Sil
  3. İyi kitap baya acıklı be

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekkür ederim eline emeğine sağlık...

    YanıtlaSil
  5. bayyyaa iyi abii

    YanıtlaSil
  6. Benim haftaya sınavım var. Bence bu okuduklarımla beraber sınavdan 90'dan aşağı almam. Bence bu site mükemmel! Mükemmel ne kelime; mükemmel ötesi! Elinize-emeğinize sağlık! Çok işime yaradı! :)

    YanıtlaSil
  7. çok güzel olmuş

    YanıtlaSil