1 Aralık 2019 Pazar

İKİ ŞEHRİN HİKAYESİ KİTAP ÖZETİ, KONUSU, ANA FİKRİ, KAHRAMANLARI, YORUM, MEKAN, ZAMAN

İKİ ŞEHRİN HİKAYESİ KİTAP ÖZETİ, KONUSU, ANA FİKRİ, KAHRAMANLARI, ZAMAN VE MEKAN İNCELEMESİ VE YORUM

KİTABIN ADI: İKİ ŞEHRİN HİKAYESİ

KİTABIN YAZARI: CHARLES DİCKENS

SAYFA SAYISI: 375

KİTABIN TÜRÜ: ROMAN

YAYIN EVİ VE BASIM YILI: Cam Yayınevi - 2011

İKİ ŞEHRİN HİKAYESİ KİTABININ ANA FİKRİ

Hayatta karşımıza çıkacak zorluklara hemen boyun eğmememiz gerektiği ve dik durup zorluklara karşı hakkımızı aramamız gerektiği ana fikir olarak verilmek istenmektedir.

İKİ ŞEHRİN HİKAYESİ KİTABININ KONUSU (TEMASI)

Kitapta Fransız ihtilali öncesinde soyluların vurdumdumazlığı ve sömürüsünü, ihtilal sonrasında ise devrimcilerin acımasızlığını ve vahşeti anlatılır. Kitabın başında kırılan şarap fıçısı ve halkın yerden şarap içmeye çalışması hem ihtilal öncesi yaşanan yoksulluğa hem de her yerlerinin kırmızı olması ile ihtilal sonrası dökecekleri kana işaret eder. Ayrıca İngiltere'deki huzuru mutluluğu anlatırken Fransa'daki kötümser havayı konu alarak iki ülke arasında ki zıtlık dikkat çeker. Kitapta ayrıca aşkın ne kadar fedakar gerektiren bi şey olduğu da konu olarak işlenmiştir.

İKİ ŞEHRİN HİKAYESİ KİTAP ÖZETİ

1775 yılında Jarvis Lorry isimli bankacı Dover'e genç, güzel ve yarı Fransız olan Lucie Manette isimli kadınla buluşmak için seyahat eder. Oradan çift birlikte, Lucie'nin babası Alexandre Manette'yi kurtarmak için Paris'e hareket eder. Bir zamanlar başarılı bir doktor olan Manette bilinmeyen sebepten dolayı 18 yıl rezil Bastille hapishanesinde hapis yatmıştır. Şu anda serbest olup Ernest Defarge isimli eski bir hizmetçi onunla ilgilenir. Ernest Defarge ayrıca Paris'te yoksul bir yer olan Saint Antoine'da şarap dükkanı işletmektedir. Doktor Manette'nin uzun süre hapiste kalmasından dolayı psikolojisi iyi değildir bu yüzden çevresindekilerden çok da haberi yoktur. Genelde ayakkabı yapmakla meşgul olur. Kızı Lucie onu bulup yanına vardığında eskilere dair kafasında bişeyler belirmeye başlar ve birlikte İngiltere'ye gitmek için oradan ayrılırlar.

5 yıl sonra, Lucie ve Manette, Londra'da bir ihanet davasında tanık olarak katılırlar. Davalı Charles Darnay isimli Fransız adamla Calais'ten geçerken buluşurlar. İlk başta Fransız ajanı olmakla suçlanır. Fakat son anda Darnay'ın hukuk ekibi kararın yanlış olduğunu ve tanığın yanlış bilgi verdiğini söylerler. Bu olasılığı Sydney Carton isimli Darnay'ın avukatlardan biri kanıtlar ve Darnay serbest kalır.

Bi kaç ay boyunca Darnay ve Carton, Manette'leri onların Londra'daki evlerinde ziyaret eder. İki adam da Lucie'ye aşık olurlar. Darnay nazik ve asıl biri olmasına karşın Carton alkolik ve toplumsal değerlere önem vermeyen biridir. Lucie ve Darnay nişanlandığında, Carton, Lucie'ye aşkını itiraf eder ve Lucie'ye onu hayatının sonuna kadar seveceğini onun hep yanında olacağına dair söz verir.

Bu esnada Fransa'da değişim devam etmektedir. Duruşmadan kısa bir süre sonra Darnay, ahlaksız ve acımasız bir asil olduğu ortaya çıkan Marquis St. Evrémonde isimli amcasını ziyaret etmişti. Ancak Darnay'ın ziyaret ettiği gece Marquis'un üzerinden geçerek öldürdüğü köylü bir çocuğun babası tarafından Marquis öldürülür. Marquis'u öldüren Gaspard isimli adam tutuklanır ve idam edilir.

Lucie, Darnay’ın gerçek adını öğrendikten sonra kısa bir düşünme evresi geçirmesine rağmen, Doktor Manette’nin izniyle Lucie ve Darnay evlenir. Bir kaç yıl mutlu bir hayat sürerler ve sonunda çiftin bir kız çocuğu olur. Kızları 6 yaşına geldiğinde Fransa'da ihtilal başlamak üzeredir; Defargeler bu ihtilale öncülük eder. Fransız köylüsü Bastille hapishanesini basar ve gardiyanları öldürür. Şiddet hükümet çalışanlarının öldürülmesiyle ve Marquis'in eski köşkünün kundamaklanmasıyla devam eder.

Fransız devrimi başladıktan 3 yıl sonra, Darnay, Gabelle isimli bi adamdan mektup alır. Gabelle, Darnay'ın daha önce Evremonde'nin evinin satılması için görevlendirdiği kişiydi sonra satıştan Darnay vazgeçmiştir. Gabelle şu an ülkeden kaçan göçmene yardım etmekle suçlanmaktadır. Ve mektupta Darnay'dan Paris'e gelmesini ve kendisine yardım etmesini istemektedir. Darnay Fransız köylülüğüne güvenerek gelme isteğini kabul eder ve Fransa'ya hareket eder. Ancak Fransa'ya vardığında tutuklanıp La Force cezaevine konulur.

Lucie ve Doktor Manette hemen Darnay'ın peşinden Fransa'ya doğru giderler; Manette'nin Fransız monarşisi altında tutuklanması Manette'nin ulusal çapta ün kazanmasına sebep olmuştur ve halkın kendisine beslediği sempati sayesinde Darnay'ın da serbest bırakılacağını ümit eder. Fransa şiddetin içine daha da düşerken, Manette ümidini kaybetmez ve öyle görünür ki kendisi başarılı olabilecek gibi. Darnay'ın tutuklanmasının üzerinden bir yıl geçer ve ilk kez kendisi mahkemede ortaya çıkar. Orada Manette'nin yaptığı şahitlik sayesinde beraat eder. Ancak bir gece geçirdikten sonra tekrar tutuklanır. Bir sonraki gün duruşmada Manette tarafından yazılmış bir yazı sesli bir şekilde okunur: bu yazıda Manette'nin, Darnay'ın amcası ve babası tarafından tutuklatıldığını anlatır. Çünkü Manette, Evremonde kardeşler tarafından tecavüze uğramış genç bir köylü kadını ve kadını kurtarmaya çalışırken öldürülüyesiye dayak yiyen kadının erkek kardeşini tedavi etmeye çalıştığını söyler. Bu 2 kurban Madame Defarge'nin kardeşleridir ve onların ölümü onda intikam duygusu yaratmıştır.

Darnay ölüm cezasına çarptırılır ve dahası Manette bile çaresizdir onu kurtarmak için, harcadığı çabalar sonuçsuz kalır. Ancak bu esnada Carton, Paris'e gelir ve bir plan tasarlar. Carton, Lucie, onun babası ve çocuğunun idam günü Paris'i terk ettiğinden emin olmak için Lorry'i görevlendirir. Çünkü Madame Defarge, kalan Darnay'lardan da öç alacaktır. Carton kendi seyahat kağıtlarının sorumluluğunu da Lorry'e bırakır.

Carton, Darnay'ın bulunduğu hapishanenin gardiyanlarından birini içeri girmek için tehdit eder. Ve başarılı olur Darnay'ı görebilir. Hücreye girer girmez Darnay'ı uyuşturur ve onun yerine geçer, Darnay da Carton'un kılığına girer ve hücreden çıkıp ailesi ve Lorry'yle birlikte Paris'i terkeder. Darnay'ın ailesi Paris'i terketmek için evden çıktıktan bi süre sonra Madame Defarge, Manette'nin kaldığı yere gelir ve Lucie'yi bulup öldürmek ister ancak Lucie'nin hizmetçisiyle mücadelesi sonucu kendi kendisini vurarak öldürür. Bu esnada, Carton giyotine Darnay'ın yerine öldürülmek üzere giyotine götürülür ve orada idam edilir.

İKİ ŞEHRİN HİKAYESİ KİTABINDAKİ KARAKTERLER VE ANALİZİ:

Bay Jarvis Lorry: Çalışma hevesli bir bankacı ve Tellson's Bank'ta çalışmaktadır. Bir keresinde bankanın Paris'teki şubesinde bulunduğunda orada bulduğu bebek Lucie Manette'yi annesinin ölümünden ve babasının gözden kaybolmasının ardından güvende olması için İngiltere'ye götürür. 15 yıl sonra, o Paris'e Lucie'yle beraber Lucie'nin babasını bulmak için döner. Daha sonra ailenin yakın arkadaşı olur.

Doktor Aleksandre Manette: Toplumda tarafından itibar gören, değer verilen, anlayışlı, oldukça zeki ve hapishaneye girmeden önce çok başarılı, bir doktordur. Hapishaneye girmiştir ve orada uzun zaman kalmanın etkisiyle psikolojisi bozulmuştur.

Charles Darnay: Aristokrat bir aileden gelmesine rağmen yardıma muhtaç ve yoksulların hakkını arayan yardımsever bir kişidir. Lucia'ya aşık olur ve onunla evlenir. Aristokrat bir aileye sahip olmasından dolayı ölüme mahkûm edilir.  Onun infaz edilme cezasına çarptırılması Fransız ihtilalinin düştüğü yanlışlıkları göstermek açısından önemli bir olaydır.

Lucia Manette: Sarışın, güzel, varlıklı, zeki ve nazik bir bayandır. Charles Darnay'la evlidir ve bir çocuğu olmuştur. Babası hapiste olduğundan dolayı babasız büyümüştür. Daha sonra babasını bulur ve onunla ayrılmazlar.

Sydney Carton: Darnay'ın avukatıdır. Ayrıca Lucia'ya aşıktır ve Darnay'la nişanlandığında aşkını itiraf eder. Kötü karakterli, mutsuz ve geleneklere önem vermeyen biridir. Lucia mutlu olsun diye Darnay'ı idam edilmekten kurtarır.

Madam Defarge: 2 kardeşini öldürmüşlerdir. Bu yüzden intikam hırsıyla doludur. İhtilale öncülük eden isim olarak da gösterilir.

Ernest Defarge: Madam Defarge'nin eşidir. Kendisi de intikam hırsıyla dolu ve devrimin öncülerinden biridir.

Bayan Pross: Lucia'nın fedakar ve onun için herşeyi göze alan hizmetçisidir.

Jerry Cruncher: Tellson bankasında çalışan yardımsever bir kişidir.

İKİ ŞEHRİN HİKAYESİ ZAMAN:

Kitapta zaman olarak Fransız devrimi öncesi ve Fransız devriminin olduğu sırada olaylar gelişir.

İKİ ŞEHRİN HİKAYESİ MEKAN:

Kitapta vurgulanan iki şehir vardır birincisi Londra ikincisi de Paris'tir. Mekan olarak bu iki şehir göz önünde bulundurulabilir.

İKİ ŞEHRİN HİKAYESİ YORUM:

Kitap Fransız devriminin öncesinde yoksul halkın çektiği sıkıntıları çok iyi anlatıyor. Onlara yapılan kötülükler ve varlıklılar tarafından ezilmeleri yoksul halkı bi şeyler yapmaya zorluyor ve sonunda Fransız devrimi başlıyor. 

Kitapta ayrıca enteresan bir aşk hikayesi de yaşanıyor. Birisi için canını vermek deyimi harfiyle kitabın sonunda Carton tarafından gerçekleştiriliyor. Sevdiği kadının mutlu olması için kendi canından vazgeçip idam edilmeyi göze alıyor ve huzurlu bir şekilde ölüyor.

1 yorum: