11 Ekim 2019 Cuma

Küçük Şeyler Kitabi Özeti - Samipaşazade Sezai



KİTABIN ADI: KÜÇÜK ŞEYLER

KİTABIN YAZARI: Samipaşazade Sezai

SAYFA SAYISI: 128

KİTABIN TÜRÜ: HİKAYE

YAYIN EVİ VE BASIM YILI: Bilge Kültür Sanat - 2016

KÜÇÜK ŞEYLER KİTABININ ÖZETİ:

Küçük Şeyler, Türk Edebiyatının edebi değer taşıyan ilk çıkarılan hikaye kitabıdır. Kitapta 6 adet hikaye bulunur.

Kitap, Bu Büyük Adam Kimdir? adlı hikayeyle başlar. Hikâye kahramanı çocuk, Fransızca derslerinde okutulan kitabın etkisinde kalır ve sokakta gördüğü bir adamı hareketlerinin farklı olmasından dolayı gözünde büyütür ve önemli biri olarak düşünmeye başlar. Fakat daha sonra tesadüf olarak bu adamın okuma yazma bilmeyen sıradan bir kişi olduğunu öğrenir.

İkinci hikayesi olan "Hiç" isimli hikayede bir gencin hikayesini anlatır. Babasız olan bu genç adam, eğitimli ve içine kapanık olarak büyümüş. Annesinin hastalığı sebebiyle zor günler geçirmektedir. Bir gün vapurda kendisine gülen güzel bir genç kız görür. Bu gülümsemeyle aşk hayallerine dalan genç adam, daha sonra bir gün kızı yakından görür ve üst dudağının kısa olduğunu farkeder. Üst dudağının kısa olması nedeniyle tüm hayalleri yıkılır.

Üçüncü hikaye "Kediler" hikayesidir. Bir kocanın yaşadığı yalnızlığı anlatan bir hikayedir. 33 yıllık hayat arkadaşının kendisinin yerine sürekli eve doluşan kedilerle ilgilenip hep onları düşünmesi nedeniyle hayata küsen bir adamın evi terk etmesi ve akşam gidecek bir yeri olmadığından geri eve dönmesini anlatır.

Dördüncü hikaye olan İki Yüz Elli Kuruşa Bir Asır hikayesi Çamlıca'nın güzelliklerini anlatarak başlar. Buradaki ağaçları, koruları gerçekçi gözlemlerle anlatan yazar bir kaç yıl sonra bu ağaçların iki yüz elli kuruşa odunculara satıldığını söyleyerek hikayeyi bitirir.

Beşinci hikaye Düğün hikayesidir. Bu hikayede güzel bi kız olan Dilsitan eve güzel olduğu için köle olarak alınır. Evin genç beyinin düğün hazırlıkları yaptığını öğrenince gelinin kendisi olduğunu düşünür. Fakat evin beyi, kendi sosyal konumuna denk bir hanım ile evlenecektir. Daha sonra Dilsitan gelinin kendisi olmadığını öğrenince verem olur. Son anlarını yaşamaya başlar.

Altıncı hikaye ise Pandomima'dır. Paskal kimsesi olmayan yalnız ve içine kapanık bir tiyatro oyuncusudur. Pandomim sanatçısıdır. Oyunlarında insanları güldüren adam olan ama aslında içi kan ağlar. Bir gün oyununa gelen Eftalya isimli genç ve güzel kadına aşık olur. Ancak Eftalya bir müddet kaybolur. Ve daha sonra bir tiyatroya kocasıyla beraber gelir. Daha sonra bu duruma çok üzülen Paskal'ın bedeni cansız olarak evinde bulunur.