5 Ekim 2019 Cumartesi

KELEBEK KİTABI ÖZETİ - KELEBEK KİTABİ KONUSU


KİTABIN ADI: KELEBEK - PAPİLYON

KİTABIN YAZARI: Henri Charriére

SAYFA SAYISI: 535

KİTABIN TÜRÜ: ROMAN

YAYIN EVİ VE BASIM YILI: E YAYINLARI - 2010

KELEBEK KİTABININ KONUSU (TEMASI):

Kelebek kitabı Henri Charriere isimli kişinin haksız yere hapise atılmasından sonra yaptığı kaçma planlarını anlatır.

KELEBEK KİTABININ ÖZETİ:

Kelebek döğmesinden dolayı Papillion olarak da bilinen Henri Charriere Fransa'nın Ardéche adında şehrinde yaşamaktadır. İşlememiş olduğu bir cinayet suçundan yargılanmak üzere mahkemeye çıkarıldığında somut bir delil olmadığından beraat edeceğine kesin gözüyle bakmaktaydı. Mahkemede başsavcı müebbet cezası vermekle ün yapmış birisidir. Daha sonra mahkemenin kararı açıklamasıyla Henri, müebbet hapis cezası alır ve Fransız Guyanası'nda kürek cezası alır. Conciergerie cezaevinde hücreye konulan Henri, suçsuz yere hapiste kalmak yerine kaçmayı düşünür.

Fransız Guyana'sına gitmeyi bekleyen Kelebek ve arkadaşı Guyana'ya vardıktan sonra aldıkları tavsiye üzerine kendilerini para karşılığında hastaneye yatırtırlar ve kaçış planlarını uygulayarak kaçarlar. Tekne ile yola çıkan Kelebek ve arkadaşı bir adaya ulaşır fakat burada kabul edilmeyip 2 hafta içinde ayrılmak zorunda kalırlar. Burada tanıştıkları 3 kaçakla tekrar yola koyulur ve ilk ulaştıkları yerde 3 yabancıyı bırakarak kıyıdan ayrılır. Kısa süre sonra polisler tarafından durdurularak Rio Hacha cezaevine konulur. Burada tekrar plan yaparlar ve kaçarlar daha sonra Kelebek tek başına Kızılderili bir kabileyle yaşamaya başlar. Burada 2 kişiyle evlenir ve uzun süre yaşar ancak kabileden ayrılmak zorunda olduğunu, geri dönmesi gerektiğini ve yapması gereken işlerinin olduğunu söyleyip, geri dönme sözüyle üzülerek ayrılır. Buradan ayrıldıktan sonra kısa bir süre içinde yakalanıp Santa Marta cezaevine konulur. Buradan yaptığı kaçma planında başarılı olamaz ve yakalanır. Daha sonra Santa Marta cezaevinden Baranquilla'daki cezaevine gönderilir. Buradan da çok kez kaçma planı yapar fakat başarılı olamaz. Daha sonra Fransa'ya iade edilir. Bu sefer yaşaması daha da zor olan ve daha kaçmış mahkumların atıldığı Royal adasına gönderilir. Farklı cezaevlerinde kalır ve birinde isyan çıkartır.

Sürekli kaçmaya çalışan Kelebek sonunda yeni tanıştığı Çinli arkadaşıyla kürek mahkumiyetinden kaçarlar. Kaçış sonrası yaşadıkları zorlukların ardından uzun tekne yolculuğuyla İngiliz Guyana'sına ulaşırlar. Burada kabul edilir ve kimlik sahibi olurlar. Bi süre burada yaşayıp, çalışmaya başlar. Ama Kelebek burdan da gitmek ister ve İngiliz Guyana'sından ayrılan Kelebek ve arkadaşları Venezuella'ya ulaşır burada kısa süre hapis yattıktan sonra bir yıl belirli bir köyden ayrılmama şartıyla 5 yıl sonunda vatandaşlık hakkı kazanacaktır.

Kelebek burada düzgün bir hayat yaşar, Venezuella'ya kendini tam anlamıyla kabul ettirmeye karar verir ve sonunda kendini buraya ait hisseder ve kendine yeni bir vatan bulduğuna Venezuella'da karar verip yaşamaya devam eder.



1 yorum:

  1. Yılmaz Özdil'in Son Cüret yapıtını okuyorum. Çoğu kişi Kelebek romanını bilir...(Ben de lise yıllarında okudum. Hatta bit yarışı aklımda kalanlardan.) Bende iz bırakmıştı...Asıl iz bırakan ise Özdil'in kitabındaki polis Cemil ile Atatürk'ümüz. Olaydaki ilgiyi görürsünüz. Kime değer vermek gerektiğini de...Kelebek romanını okuyanlar Son Cüret'i de okuyun! Hemen!...Teşekkürler Yılmaz Özdil

    YanıtlaSil