4 Ekim 2019 Cuma

HARİTADA KAYBOLMAK KİTAP ÖZETİ, KONUSU


KİTABIN ADI: HARİTADA KAYBOLMAK

KİTABIN YAZARI: Vladimir Tumanov

SAYFA SAYISI: 232

KİTABIN TÜRÜ: ROMAN

YAYIN EVİ VE BASIM YILI: GÜNIŞIĞI KİTAPLIĞI - 2006

HARİTADA KAYBOLMAK KİTABININ KONUSU (TEMASI):

Sinemadan sonra yağmurda ıslandıktan sonra otobüs beklemek yerine bir dükkana sığınmak için giren Alt kardeşlerin bilmedikleri şekerleri fazla yiyerek hergün 1 yıl yaşlanıyorlar ve bunu durdurmak için bir çözüm arıyorlar. Bir sihirli harita onlara 10 bilmece soruyor, bu soruları bilince herşey normale dönecektir. Bu iki kardeşte her gün çözmeye çalışıyorlar. haritada bazen bilmece görünüyor bazen görünmüyor. bu bilmeceleri çözerken de bir çok maceraya karışıyorlar.

HARİTADA KAYBOLMAK KİTABININ ANA FİKRİ:


Coğrafyayı eğlenceli bir şekilde öğretmek.

HARİTADA KAYBOLMAK KİTABININ ÖZETİ:

12 yaşındaki Cris Alt ve 11 yaşındaki Francis Alt kardeşler yağmurdan sırılsıklam olmuş bi halde sinemadan dönerken otobüs beklemek yerine Chargin Hobi ve Tuhaflık Çeşitleri tabelalı dükkanını açık görüp içeri girerler. İçerisi çok pis kokar ve içerde kimse yoktur. Dükkandaki eşyalar dikkatlerini çeker. Francis meraklı tavırlarıyla etrafa göz atar ve dolabın üzerindeki küçük heykelcikleri görür. Francis bunları almak ister fakat çok pahalıdır. Francis etrafa tekrar göz atar ve gördüğü kutulardan birini açar içinde gördüğü şekerlemelerden bir tanesini alıp ağzına atar. Daha sonra Cris'e dönüp çok güzel olduğunu ve denemek isteyip istemediğini sorar. Cris önce reddeder daha sonra tadına bakar ve beğenince kutuyu bitirirler. Ve sonunda yaşlı adam içeri girer. Cris hemen adama parayı uzatır ve adamın konuşmasını beklemeden oradan uzaklaşıp eve giderler. Eve geldiklerinde anne ve babasına yağmura yakalandıklarını söyleselerde onlar üstlerinde hiç ıslaklık olmadığından Alt kardeşlere inanmazlar.

Daha sonra Alt ailesi Mandeville'ye taşınıp kardeşler burada okula başlar. Burada Alt kardeşlerde farklılıklar oluşmaya başladığını gören anneleri çocukları doktora götürmek ister. Francis buna karşı çıkar ve kendilerinin bunu halledeceğini söyler. Daha sonra evden çıkıp şekerleri yedikleri dükkana giderler ve adama hızlıca neden yaşlandığını sorarlar. Yaşlı adam yedikleri şeyin şeker olmadığını seneduks tozu olduğunu ve coğrastris hastalığının tedavisinde kullanıldığını söyler. Çok az dozda kullanılması gerektiğini ama onların hepsini bitirdiğini ve onların her gün bir yaş yaşlanacağını söyler. Alt kardeşler bu duruma öfkelenir ve bu durumdan nasıl kurtulacaklarını sorarlar. Yaşlı adam bunun tek çaresinin olduğunu ve üzerinde ateş, su, hava ve toprak yazılı 4 ruloyu gösterip birini seçmelerini ister. Kardeşler en mantıklısının toprak olduğunu düşünüp seçerler. Yaşlı adam daha sonra haritayı çıkarıp Alt kardeşlere verir ve haritanın üzerinde belirecek 10 bilmeceye doğru yanıt verirlerse kurtulabileceklerini söyler. Kardeşler haritayı alıp eve gider.

Alt kardeşlerin anne ve babası bu durum karşısında ne yapacaklarını bilemez haldeydi. Bugün aldıkları elbise yarın çocuklara dar gelip, hızla büyüyen çocuklar arkadaşları tarafından garip karşılanıyordu. Haritanın oldukça farklı işleyişi vardı ki ne zaman bulmaca geleceği bilinmiyordu. Çocuklar yardım alabilmek için şehir kütüphanesine gider ordaki coğrafya kitaplarından faydalanırdı. Alt kardeşler kütüphaneye doğru yol alırken Wrangel isimli gazeteciyle karşılaşır ve Wrangel onların garip öykülerini televizyonda anlatması için yüklü para teklif eder. Ancak bu oyunun kuralı var ki haritadaki sırları kimse bilmeyecekti. Yoksa ölünceye kadar lanet devam eder. Wrangel bu duruma öfkelenir ve onlara bi tuzak hazırlar. Korumaları olan Ned ve Teddy'i evlerine yollayıp haritayı almaya çalışır. 

Geriye kalan 2 bilmeceyi çözmek için kulübeye giderler. Kardeşlerden büyük olan Chris bir gün bilmeceyi yanlış cevaplayınca 10 yıl yaşlanmıştı. Yetmişli yaşlara gelen Chris okuyamamaya başlamıştır.

Kardeşler yaşlandıkça hayattaki bazı şeylerin farkına varmaya başlar, büyükanne ve büyükbabalarına ne kadar haksızlık yaptıkları gibi. Chris artık küçük kardeşine yardım edebilecek gücü kendinde bulamıyordu. Ama Francis bilmeceleri tek başına çözmeye devam ediyordu. Ve karşısında bir küre belirir.

Küre Francis'e her şey bitti artık eski günler geri dönüyor der gibi Chargin Hobi Ve  Tuhaflık Çeşitleri dükkanın üzerinde döner. Artık kulübedeki son günleridir. Alt kardeşler eve döner, anne ve babalarına sımsıkı sarılır. Eylül ayının sonlarına doğru bir gün beyzbol oynamak için şehire giderler ve ordan Chargin Hobi Ve Tuhaflık Çeşitleri dükkanına giderler. Geldiklerinde dükkanın yerinde Timbuktu emlak ofisi diye bir yer olduğunu görürler. Tekrar yağmu başlayınca da otobüse binip eve doğru giderler. Artık yüzlerinde 11, 12 yaşlarındaki yüz ifadesi yerine daha olgun bir ifade vardır.

HARİTADA KAYBOLMAK KİTABINDAKİ KARAKTERLER VE ANALİZİ:

Chris Alt: 12 yaşında, Francis'in abisi. Bilmeceyi bilemeyerek yetmişli yaşlara ulaşmıştır.

Francis Alt: 11 yaşında, meraklı birisidir. Dükkanda şeker sandığı şeyleri ilk bulup yemeye başlayan kişidir.

Bay Alt: Chris ve Francis'in babasıdır.

Bayan Alt: Chris ve Francis'in annesidir.

Wrangel: TV kanal müdürü, kötü biridir. Alt kardeşlerin Tv'de başından geçenleri anlatmasını ister. Teklifi kabul edilmeyince, ellerinden haritayı çalmaya çalışır.

Ted ile Ned: Wrangel'in yardımcıları.

Hırçın Marvin 

Sulugöz Teresa

Dükkan Satıcısı: Chris ve Francis'in yediği şeylerin satıldığı dükkanın sahibi.

HARİTADA KAYBOLMAK KİTABI ZAMAN:

Zaman tam olarak belli değil.

HARİTADA KAYBOLMAK KİTABI MEKAN:

Küçük kasabada ve Mandeville isimli yerde.

34 yorum:

  1. ayn yarın sınav var .d

    YanıtlaSil
  2. bizim yarın bu kitaptan sınavımız var ve daha ne yapcağımı bilmiyorum zor geldi ama inşallah bunun özetini okuyunca anlarım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya benim de sinavım var 228 sayfalık kitabi okumaya useniyorum .cunku cok fazla sayfa sayisi

      Sil
    2. Ben kitabın hepsini okudum bugün 1 saat sonra sınavımız var tekrar yapmak için okudum çok güzel olmuş.Özellikle karakterler.

      Sil
    3. Benimde bugün sinavim var insallah 100 alırım ben özeti kagida yazdim sinavda bakabiliyoruz

      Sil
  3. bizim sınav yarım saat sonra

    YanıtlaSil
  4. benimde 2 saat sonra kitap sınavım var

    YanıtlaSil
  5. ben gayet beğendim eksiği yok fazlası var bence bide bizim hoca her ay kitap özeti istiyor ben bu kitabı okumayı daha yeni bitirdim ve muhteşem bence sizde buradaki özeti okuduktan sonra kitabı alıp ayriyetten okuyun

    YanıtlaSil
  6. Size yararlı oldumu ? ona göre yazıcam

    YanıtlaSil
  7. benimde yarın sınavım var inş geçerim tşk

    YanıtlaSil
  8. sınavdan 100 adlım çko mutluyum

    YanıtlaSil
  9. Bizimde yarın sınav var çok heyecanlıyım,kitabı bitirememiştim ama bu sayfadan okuyunca inş geçerim diye düşünüyorum.
    Bir gün sonra görüşürüüüzzzz

    YanıtlaSil
  10. 💯 alırım inşallah 🤲 amin

    YanıtlaSil
  11. 2 gün sonra kitaptan sınavım var ve ben hala 24. syafadayım soruların ve özetin çıktısın ı alıp çalışıcam inş yüksek alırım

    YanıtlaSil
  12. bizim sınavımız var napmalıyım

    YanıtlaSil
  13. Gerçekten HARİKA bir kitap tavsiye ederim.

    -Anonim-

    YanıtlaSil
  14. HELAL İYİ OLMUŞ

    YanıtlaSil
  15. ben özet yazmaya üşendiğimden bakıyom

    YanıtlaSil