16 Ekim 2019 Çarşamba

ÇAVDAR TARLASINDA ÇOCUKLAR KİTABI ÖZETİ - KONUSU - ANALİZİ - J. D. SALİNGER




KİTABIN ADI: ÇAVDAR TARLASINDA ÇOCUKLAR

KİTABIN YAZARI: J. D. Salinger

SAYFA SAYISI: 200

KİTABIN TÜRÜ: ROMAN

YAYIN EVİ VE BASIM YILI: Yapı Kredi Yayınları - 2006

ÇAVDAR TARLASINDA ÇOCUKLAR KİTABININ KONUSU (TEMASI):

Okuldan atılan çocuğun, okuldan atıldığını ailesi bilmesin diye eve dönemeyişinden dolayı dışarıda yaşadığı 3 gün anlatılıyor.

ÇAVDAR TARLASINDA ÇOCUKLAR KİTAP ÖZETİ

Hikaye Holden Caulfield'in 3 gününü anlatır. Yatılı olarak gittiği okuldan atılmasıyla başlar. Kovulmasının nedeni geçmesi gereken 5 dersin 4'ünden kalmasıdır.

Holden daha önce 2 okuldan daha kovulmuştur. Ailesine daha önce çarşamba günü döneceğinden dolayı okuldan erken atıldığından eve dönemez. İlk önce eski tarih hocası Mr. Spencer'ı ziyaret eder daha sonra yurda dönen Caulfield, Stradlater ve diğer yurt arkadaşlarıyla kavga eder ve orayı da küfürler savurarak terk eder. Ackley sevimsiz bir pisliktir. Stradlater ise Holden'in eski bi kız arkadaşıyla bir gece geçirmiştir. 

Daha sonra Holden New York'a doğru gider. Daha erken olduğu için eve gitmek için burada takılır. Caulfield, sarhoş olup New York City sokaklarında dolaşmaya başlamıştır. Yolda tanıdığı insanlara rastlar. Ama kime rastladıysa hepsini samimiyetsiz bulur. Caufield sonunda bir otele gider. Noel tatiline kadar gezmeyi düşünür ve otele yerleşir. Cebinde baya bir para vardır. Otelde bir kadın satıcısıyla anlaşır ve odasına bir kadın çağırır. İlk defa bir kadınla birlikte olacaktır. Odasına aynı yaşta olduğunu düşündüğü bir kız gelir fakat Holden sevişmek istemez ve kızı odadan çıkarır. Ücretini ödeyip kızı geri göndermesine rağmen kadın satıcısı Maurice hem onu dövüp hem de fazladan 5 dolar parasını almıştır.

Holden daha sonra eski kız arkadaşı olan Sally Hayes'i arar. Birlikte tiyatroya ve buz pateni yapmaya giderler Sally ile buluşan Holden oyun ve filmlerden nefret ettiğini ve oyuncuların doğal olmadığını söyler Abisinin de Hollywood'da film senaryoları yazdığından ve kendisine saçma geldiğinden bahseder. Sally bu arada eski erkek arkadaşına rastlar ve Holden'in yanından ayrılıp onunla takılmaya başlar. Bunun üzerine Holden kıza kötü şeyler söyler. Sally çekip gider.

Holden daha sonra eski hocası Mr. Antolini'nin evine doğru gider. Hocası ona öğütler verirken uykuya dalan Caulfield gözlerini açtığında hocasının onun alnını okşadığını farkeder. Holden hocasının eşcinsel olduğundan şüphelenir ve oradan gider. Bir tren istasyonuna girer ve orada uyumaya başlar. Sabah uyandığında, otostop yapıp Batı tarafına doğru gitmeyi planlar. Tanıdığı herkesten kaçıp vardığı yerde sağır taklidi yapıp bambaşka bir hayat sürecektir. Ancak önce kız kardeşinin parasını ödemesi gerekmektedir.

Holden, Phoebe 'nin okuluna doğru gider ve kız kardeşini öğle tenefüsünde müzede bekleyeceğini yazan not bırakır. Küçük kız kardeşi Phoebe, elbise dolu bi çantayla Holden'in yanına gelir. Amacı Holden ile beraber kaçmaktır. Holden kardeşinin bu isteğine karşı çıkar. Kız kardeşine kötü örnek olduğunu düşünmeye başlar. Phoebe ona küsünce, Holden da kaçma fikrinden vazgeçer. Holden kız kardeşini parka götürüp atlı karıncaya bindirir. Atlı karıncaya binen Phoebe, Holden'ı neredeyse ağlatacak kadar mutlu eder.

Holden Caulfield kitabın sonunda psikiyatriste gideceğini ve sonbahar gelince tekrar başlayacağını düşündüğünü yazarak kitabını bitirir.

ÇAVDAR TARLASINDA ÇOCUKLAR KİTABINDAKİ KARAKTERLER VE ANALİZİ:

Holden Caulfield: Romanın baş kahramanı olan çocuk ergenlik döneminin getirdiği sorunlarla boğuşup, kendi dünyasında kendi kurallarıyla yaşayan, sorumsuz, düzensiz ve palavracı fakat sevilen birisidir.

D. B.: Holden'in abisi ve Hollywood'da senaryo yazarıdır.

Ackley: Holden'in yan odasında kalan arkadaşıdır. Düzensiz, pislik ve sevilmeyen bir kişiliktir. Ancak Holden, Ackley'i özlemiştir.

Phoebe: Holden'in kız kardeşidir. Çok zeki bir kızdır. Holden ile arası çok iyidir. Kızın zekiliği ve yaşından öte olan olgun davranışları Holden'ın çok hoşuna gider.

ÇAVDAR TARLASINDA ÇOCUKLAR KİTABI ZAMAN:


ÇAVDAR TARLASINDA ÇOCUKLAR KİTABI MEKAN:

Roman New York şehrinde geçmektedir.