8 Ekim 2020 Perşembe

SENDEN ÖNCE BEN KİTABININ ÖZETİ, ANA FİKRİ, KONUSU

SENDEN ÖNCE BEN KİTABININ ÖZETİ, ANA FİKRİ, KONUSU

KİTABIN ADI: SENDEN ÖNCE BEN
KİTABIN YAZARI: Jojo Moyes
SAYFA SAYISI: 480
KİTABIN TÜRÜ: Roman 

SENDEN ÖNCE BEN KİTABI ÖZETİ

Senden önce ben hikayenin baş kahramanı olan Louisa Clark'ın çalıştığı kafedeki işini kaybetmesiyle başlar. Ailesinin finansal durumu git gide kötüleştiği için, Lousia küçük bir kasabada uygun bir iş bulur. Bu iş 2 eli ve bacağı tutmayan bir yatalak adamın bakımıdır. Will Traynor isimli bu yatalak adam Londralı bir iş adamıdır. Bir kaza sonucu ciddi bir şekilde yaralanarak felç kalmıştır. Will, Lou'yla ilk buluşmasında baya öfkelenir ve ona acımasız şekilde davranır. Ancak ikili zamanla birbirine alışmaya başlar ve birbirlerine şakalar yaparak güzel vakit geçirirler. Will, Lou'yu, kendisinin bakımıyla uğraşırken, depresif bir ruh haline girmemesi için uğraşıp vakit geçirebilecek hobiler edinmesi için teşvik eder.

Lou'nun işe başlamasından bir kaç hafta sonra Lou Will'in annesi ve kız kardeşi arasında geçen bi konuşmaya kulak misafiri olur. Ve Will'in daha önce intihara teşebbüs ettiğini ayrıca hala bir hekime başvurup kendisini öldürmek istediğini öğrenir. Will annesiyle birlikte plan yapmış ve İsviçre'ye gidip kendini öldürteceğini bunu 6 ay sonra yapacağını planlamış. Will'e düşkün olan Lou o kadar üzülür ki neredeyse işi bırakma noktasına kadar gelir. Lou aydın bakış açısı ve onu hayatta kalmaya ikna etme umuduyla Will'i bir dizi "maceraya" çıkarması düşüncesiyle geri döner. Lou'ya Will'in hemşiresi Nathan eşlik eder ve birlikte onu dışarı gezmelerine giderler. Birlikte konserlere, at yarışlarına ve sanat galeri gösterilerine giderler. Bu gezmeler ikili birbirlerine daha da yakınlaştırır. Lousia sonunda ihtiyatlı kişiliğinin sebebini açıklar. Ergenlik zamanlarında cinsel saldırıya uğramıştır ve onun travması hala devam etmektedir. Risk almaktan korkmasının sebebi de budur belki aynı duruma tekrar düşebilir. Bu yüzden Lou eve yakın olmayı tercih eder ve yeni şeylere kaçınarak bakar. Will onun rahat hissetmesini sağlar ve bu olayın üstesinden gelebilmesi için ona yardım eder ki Lou daha rahat macera dolu bi hayat yaşayabilsin.

İkili birbirlerini tanıdıkça daha da yakınlaşırlar. Bu esnada Lou'nin iş hayatı dışındaki hayatı kötüleşmeye başlar. Babası işini kaybeder ve kız kardeşi onları maddi sıkıntılarına terk ederek üniversiteye dönmeye karar verir. Çeşitli fikir ayrılıkları sonucu Lou'nun ailesinin evinde yatmak için yeri yoktur. Erkek arkadaşı Patrik'in yanına taşınır. Fakat ilişkileri zamanla Patrik'in aşırı şekilde vücut geliştirme takıntısıyla kötüleşir. Patrik, Lou'yu Will'e aşık olmakla suçlar ve ayrılırlar. Patrik, Lou'nun kalacak yere ihtiyacı olduğunu bildiğinden haftasonu Lou'yu gece kendi evinde kalmaya davet eder.

Will'in 6 ay bekleme süresi bittiğinde, Lou onu son bir ikna çabasına girişir ve onu seyahata götürmeye karar verir. Kaliforniya'ya bir gezi planlar fakat Will hastalanır ve bu geziyi imkansız hale getirir. Hemen sonra Lou başka bi gezi düşünür ve Mauritius'a gitme planı yapar. Lou, Nathan ve Will sahilde muhteşem bir tatil yaparlar. Son gün Lou ve Will öpüşür. Will son öpücüğünden sonra duraksar ve Lou'ya kendini öldürme planını açıklar. Fakat Lou bu planı bildiğinden Will'e her şeyin farkında olduğunu söyler ve onu sevdiğini onunla bir ömür geçirmek istediğini söyleyerek bu planından vazgeçmeye çalışır fakat Will bunu reddeder. Will, Lou'dan onunla beraber İsviçre'ye ölüm gününe beraber gitmek istediğini söyler. Lou sinirlenir ve Will'e gelmeyeceğini söyler.

Lou eve döndüğünde ailesinin onu teselli etme çabalarına rağmen perişan haldedir. Dahası muhabirler Lou'nun evinin önüne yardımlı ölümün izini sürmek için toplanır. Will'in annesi Camilla Lou'ya telefon eder ve yalvararak onun da İsviçre'ye gelmesini ister. Lou o sırada fark eder ki o da son kez Will'i görmek istemektedir. Daha sonra İsviçre'ye gider ve son kez Will'le konuşur ve birbirlerine aşklarını itiraf ederler. Lou ağlamaya başlar ve Will'e son anlarında sevildiğini hissettirir. Will'in ölümünden bir süre geçtikten sonra Lou bir kafede Will'den kalan mektubu okur. Will mektubunda Lou'ya bıraktığı servetini nasıl elde ettiğini anlatır ve ona cesurca korkmadan maceralı bir şekilde yaşamasını söyler. Lou mektubu bitirir ve ayağa kalkıp Paris'i keşfetmeye başlar, görünüşe göre Lou, Will'in kendisine yapmasını söylediği hayatı yaşamaya hazırdır.

SENDEN ÖNCE BEN KİTABININ KONUSU (TEMASI)

Senden önce ben kitabının konusu hayata ve sağlığa şükretmek ve onu takdir etmenin önemi denilebilir. Will artık kendi hayatının önemli olduğunu düşünmüyor. Fakat Lou'yu hayatını yaşaması için teşvik eder.

SENDEN ÖNCE BEN KİTABININ ANA FİKRİ

Senden önce ben kitabının ana fikri ise sağlığımızın değerini bilmek ve hayatın değerini anlayarak güzelce yaşamaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder