9 Ocak 2020 Perşembe

İNTİBAH SORULARI, 50 ADET SORU VE CEVAPLARI, NAMIK KEMAL

İNTİBAH SORULARI - NAMIK KEMAL

Aşağıda Namık Kemal'in muhteşem eseri İntibah isimli kitapla ilgili, intibah soruları, intibah sınav soruları, intibah kitap soruları, intibah soruları ve cevapları mevcuttur. Sınava yönelik derlenmiş sorular umarım hepinize faydalı olur. Eğer sizde sınav sonrası başkalarına yardım olması amacıyla sınavınızda çıkmış olan soruları aşağıda yorum kısmına ya da bana mail olarak ulaştırırsanız burada paylaşırım. Sizin de diğer soru arayan kişilere bu sayede katkınız olur. Ve onların dualarını kazanırsınız.

Mail adresi: kitapozetleriburdaa@gmail.com

1) İntibah, kelimesinin anlamı nedir? İntibah romanının diğer adı nedir?

Uyanma, uyanış /// Sergüzeşt-i Ali Bey /// Ali Bey'in Maceraları

 

2) Mahpeyker, Ali Bey’i Dilaşub’tan soğutmak için nasıl bir oyun düzenler?

Dilaşub'un hamamda gördüğü benlerini, kağıt yırtmasını Abdullah Efendi’ye anlatarak

 

3) Babası öldükten sonra Ali Bey’i birazcık teselli olsun diye kim,nereye götürür?

Annesi Fatma Hanım, Çamlıca'ya götürür.

 

4) Kitabın en sonunda meydana gelen olaylar nelerdir?

Dilaşub'u Hırvat; Mahpeyker'i Ali Bey, Hırvat'ı sorgu sırasında polisler öldürür. Ali Bey de önce cezaevine gider, orada da ölür.

 

5) Dilaşub'un Ali Bey'in iyileşip kendisine gelmesi için yaptığı büyük fedakarlık nedir?

Satıldığı esirciyle beraber gidip Mahpeyker'e satılması ve aşkını içine gömerek evi terk etmesidir.

 

6) İntibah'ın yazarı kimdir?

Namık Kemal

 

7) İntibah'ın yazarına ait ilk tarihî ve ilk edebî roman özelliği taşıyan eserleri yazınız.

ilk tarihî roman: Cezmî /// ilk edebî roman: İntibah

 

8) Ali Bey, eve niçin geç döner; hatta bazı geceler hiç gelmez?

Ali Bey, Çamlıca’da görüp âşık olduğu Mahpeyker ile buluştuğundan dolayı eve geç gelmektedir.

 

9) Ali Bey, babasını kaybettiği zaman tam kaç yaşındaydı?

20 yaşındaydı.

 

10) Ali Bey, Mahpeyker ile tanıştıktan hemen sonra ne yapmak istedi; Mahpeyker 'in tavrı tepkisi noldu?

Ali Bey, Mahpeyker'i evlenmek için annesiyle tanıştırmak istedi; fakat kadın buna çok tepki göstererek 'Bu konuyu şimdilik bir daha açma.' dedi.

 

11) Ali Bey, ne iş yapmaktadır?

Babıali'de katip memurudur.

 

12) Mahpeyker'in gerçek yüzünü bilen ve Ali Bey'i bu konuda uyaran tecrübeli kişi kimdir?

Arkadaşı Atıf Bey'ın dayı diye ifade ettiği Mesud Bey'dir.

 

13) Mahpeyker'in, ayrılıktan sonra Ali Bey'i kendisine geri döndermek için yaptığı son ve kesin tehdit nedir? İşe yarar mı?

İntihar tehdididir, fakat işe yaramamıştır.

 

14) İntibah’ta başından sonuna kadar esere damgasını vuran temel çatışma nedir?

Temel çatışma “aşk ve ihanettir. Ali Bey’in saf ve temiz aşkına Mahpeyker ihanet eder.

 

15) Romanı bir atasözü ile özetleyiniz desek,bu atasözü hangisi olmalıdır?

Son pişmanlık fayda etmez.

 

16) Mahpeyker’in Dilaşub’tan daha canlı olmasının sebebi nedir?

Mahpeyker’in Dilaşub’tan daha canlı olmasının sebebi yazarın iyi kadın tipini kötü kadının üzerinden göstermek istemesinden kaynaklanır. Yani yazar iyiyi idealize etmek için kötünün bütün kötülüklerini göstermiştir.

 

17) Mahpeyker’in hafif meşrep bir kadın olmasının nedeni nedir?

Mahpeyker’in hafif meşrep bir kadın olmasının nedeni yetiştiği muhitin tesiri olduğu gibi bu fıtratından da kaynaklanır. Mahpeyker iki yüzlüdür, kıskançtır, kibirlidir, kindar ve inatçıdır. Hatta hasettir.

 

18) Namık Kemal’in İntibah’ı yazmasındaki amacı nedir?

Bu romanda yazar, Tanzimat Fermanı’ndan sonra toplumda meydana gelen değişim ve sosyal hayattaki yeni insan tiplerinin gösterilmesi bakımından hususi bir öneme sahiptir. Mahpeyker güzel olmasına rağmen yozlaşmış bir tiptir. Bunun en büyük kanıtı iffetsiz bir kadın olmasıdır. Dilaşub’ta ise asıl güzellik ahlakındadır. Ahlakın en mümeyyiz vasfı ise sadakattir.

Namık Kemal bu romanıyla gençlere güzelliğin surette değil sirette olduğunu anlatmak istemiştir.

 

19) Ali Bey nasıl yetiştirilmiştir?

Ali Bey yirmi yaşlarında zengin bir ailenin tek oğludur. İyi bir öğrenim görmüş olup daha küçük yaşlarında birkaç yabancı dil öğrenmiştir. Kısaca Ali Bey çok iyi bir şekilde yetiştirilmiştir.

20) Ali Bey, eve niçin geç döner?

Ali Bey, Çamlıca’da görüp âşık olduğu Mahpeyker’le buluştuğundan dolayı eve geç gelmektedir.

21) Babası, sağlığında Ali Beye neler söyler?Ali Bey bu sözleri hatırlayınca ne düşünür?

Babası : “Sen herkesten alçak bir kişi misin ki yaptığın bir işin ötekinin berikinin bilmesinden utanıyorsun?” “Sevdiklerini üzmek istemiyorsan doğruyu söylemekten şaşma. Çünkü o gizlediğin şeyi sevdiğini ilerde öğrenirse daha çok üzülür.” derdi. Ali Bey babasının söylediği bu sözleri hatırlayınca söylediklerine pişman olur.

22) Ali Beyin yalan söylemesini ve gerçeği saklamasını doğru buluyor musunuz? Niçin?

Doğru bulmuyorum; çünkü doğrusu gerçeği söylemektir. Eğer utanılacak ve söylenemeyecek bir şeyse yapılan, ondan hemen vazgeçmek gerekir.

23) Ali Beyin karşılaştığı problem nedir? Problemleri nasıl çözmek istemektedir?

Ali Beyin karşılaştığı problem içine düştüğü aşk problemidir. Onu tuzağına düşüren Mahpeyker isimli kadındır. Ali Bey bundan kurtulmak için çareler aramaktadır.

24) Dilâşub kendisine kötü davranan Ali Beyi niçin kurtarmak ister?

Dilâşub kendisine kötü davransa da Ali Beyi gerçekten seven birisidir. Bu yüzden de Ali Beyi kurtarmak ister.

25) “Son pişmanlık fayda vermez.” atasözü ile roman arasında nasıl bir ilgi kurabilirsiniz?

Bu söz adeta romanın özetidir. Olayların akışı ve gelip bağlandığı nokta bunu göstermektedir. Zaten romanın sonuna bu atasözü konularak adeta kıssadan hisse çıkarılmak isteniyormuş gibi bir tavır sergilenmiştir.

 

26) Romanda anlatılan olaylar, gerçek hayatta -aynen eserde anlatıldığı gibi- yaşanmış olabilir mi?

Romanda anlatılan olaylar gerçek yaşamda da görülebilir. Birbirini seven kişilerden biri saf bir aşk beslerken diğeri birtakım çıkar hesapları ya da İntikam planları yapıyor olabilir. Romandaki olaylar gerçek hayatta da görülebilir fakat biraz abartılmıştır.

 

27) Tanzimat Döneminin yaşama biçimiyle ilgili araştırmanızdan edindiğiniz bilgilerin ışığında romandaki olayların gerçeklikle ilgisini tartışınız.

Romanda anlatılan olaylar Tanzimat Dönemi sosyal yaşamının gerçekliklerini ortaya koymaktadır. Bu dönemde kişiler arasındaki "Doğu-Batı" çatışması sıkça görülür.

 

28) Eserin kahramanlarını, bunların olay örgüsündeki işlevlerini yazınız.

Ali Bey: Kendini iyi yetiştirmiş, bilgili, yakışıklı ve çekingen bir gençtir.

Fatma Hanım: Ali Bey'in annesi olan Fatma Hanım, oğlunu çok iyi yetiştirir. Özellikle kocasının ölümünden sonra iyice yaşlanmıştır. Ölmeden önce oğlunun mürüvvetini görmek ister.

Mahpeyker Güzel: Alımlı ve işveli bir kadındır. Ailesi tarafından sokak hayatına atılmış, ahlak sınırlarını aşmış, erkekleri bir av gibi gören, şehvet düşkünü bir kadındır.

Atıf Bey: Ali Bey'in yakın arkadaşı ve sırdaşıdır. Zarif, terbiyeli, düzgün giyimli ve bakımlı bir adamdır.

Abdullah Bey: Çok zengin olmakla birlikte kız peşin­de koşan, ahlaksız kadınlarla düşüp kalkan, her türlü çirkinliğe meyilli bir adam.

Dilaşub: Vücudunun tüm güzellikleriyle tam bir melektir. Ali Bey’in aklını başından alan Mahpeyker'den bile güzeldir.

Olayların akışına yön veren en önemli karakterler Ali Bey ve Mahpeyker’dir. Bu iki karakter arasında geçen aşk, nefret ve intikam duygulan olayların seyrini değiş­tirir.

 

29) “İntibah” romanının kahramanlarından hangileri tip, hangileri karakterdir? Niçin?

Romandaki kişilerden Ali Bey ve Mahpeyker birer tip olarak görülmektedir. Ali Bey Tanzimat döneminin okumuş, kültürlü ve deği­şen sosyal yapıya ayak uydurmakta zorluk çeken gençlerini temsil eder. Mahpeyker ise Batı kültürünün neden olduğu sosyal çözülmeyi, ahlaki yozlaşmayı ifade eden bir insandır.

Fatma Hanım, Dilâşub, Atıf Bey, Mesut Bey ve Abdullah Bey ise birer karakterdir.

 

30) Tanzimat Döneminde yaşasaydınız Ali Bey, Mahpeyker, Dilâşûb, ve Fatma Hanım’a benzeyen insanlarla sokakta, yan komşuda karşılaşma ihtimaliniz var mıydı? Neden?

Tanzimat döneminde yaşıyor olsaydık Ali Bey, Mahpeyker, Dilâşûb ve Fatma Hanım’a ’ benzeyen insanlarla sokakta, yan komşuda karşılaşabilirdik. Çünkü bu kişilerin özellikle­ri dönemin insan tiplerinin gerçekliğine uygundur.

 

31) Olaylar, genellikle hangi mekânlarda geçmektedir; bu mekânlar eserde nasıl ve hangi yönleri ile anlatılmaktadır?

Olaylar eserin ilk bölümlerinde Ali Bey’in evi ve çev­resinde geçer. Ali Bey, babasının ölümünden sonra Çamlıca’ya gitmeye başlar. Çamlıca, Ali Bey’in kişi­liğinde ve duygularında önemli değişimlere neden olur. Burada Mahpeyker’i görür. Yazar, Çamlıca’nın doğal güzelliklerini betimlemiştir. Buranın güzelli­ği ile Ali Bey’in gönül sarhoşluğu arasında bir ilişki vardır. Çamlıca, Ali Bey ile Mahpeyker’in aşk yuvası olmuştur.

 

32) “İntibah”ta anlatılan olayların geçtiği mekânları masal türünde söz edilen mekânlarla karşılaştırınız. Farklılıkları söyleyiniz.

 

 

33) “... Bir pazar günü iki arkadaş buluştular. (...) Önce birbirlerine şu son otuz altı saat neler yaptıklarını anlattılar. (...) İki arkadaş, akşamüzeri birbirlerinden ayrıldılar. (...) Sabahleyin yorgun argın kalktı Ali Bey. Anlaşmadan bu yana bir ay geçmesine karşın kadını karşısında görünce şaşırdı adam. (...)” cümlelerinde ifade edilen zamanı yüklemlerin kip ekini de dikkate alarak değerlendirdiğinizde olayın yaşandığı zamanla anlatıldığı zamanın ilişkisi hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Verilen parçada cümlelerin yüklemleri görülen geç­miş zaman (-di’li geçmiş zaman) kipleri ile çekimlenmiştir. Öykü ve romanların anlatımında görülen geçmiş zaman ekleriyle çekimlenmiş yüklemler kul­lanılır. Olaylar geçmişte yaşanmıştır. Yazar ise bu olayları izliyormuş gibi olan biteni okuyucuya aktarır.

 

34) Romanın genelinde olayların geçtiği zamanı takvimde, zaman sayacında göstermek mümkün müdür? Açıklayınız.

Olayların geçtiği zaman dilimi gün, ay ve yıl olarak belirtilmemiştir. Ancak kişilerin ve sosyal hayatın özelliklerine bakarak olayların Tanzimat dönemini yansıttığını söyleyebiliriz. Olaylar belli bir zaman di­liminde değil, bir süreç içinde yaşanmıştır. Olayın başlangıç ve bitiş tarihi belirtilmemiştir. Ancak bu sürenin bir iki yıl olduğunu söylemek mümkündür.

 

35) Masallarda anlatılan zamanın özellikleri nelerdir?

Masallarda belirli bir zaman yoktur.

 

36) “İntibah” adlı roman ile masal türünü zaman açısından karşılaştırınız. Farklılıkları paylaşınız.

İntibah romanında gerçek bir zaman dilimi (Tanzimat dönemi) vardır. Kişiler, zamanın gereklerine uygun davranır, olaylar da zamanın sosyal koşullarına göre gelişir. Masalda ise zaman belirsiz ve gerçeğe aykırıdır, hayalîdir.

 

37) İntibah’ta başından sonuna kadar esere damgasını vuran temel çatışmayı (eserin temasını) yazınız.

Romana, baştan sona damgasını vuran çatışma “aşk ve ihanettir. Ali Bey’in saf ve temiz aşkına Mahpeyker ihanet eder.

 

38) Tanzimat Döneminin sosyal hayatı ile ilgili araştırmanızdan edindiğiniz bilgilere dayanarak eserde ele alınan temanın gerçekliğini belirleyiniz.

Eserde ele alınan tema; aşk ve ihanettir. Dönemin sosyal hayatında da temiz ve saf aşklar ihanete uğramış, gönül kırıklıkları yaşanmıştır.

39) Romanda hangi edebî akımın etkisi daha güçlü bir biçimde görülmektedir? Çamlıca , tasvirinin yapıldığı ilk bölümden ve eserin diğer tasvir ve tahlil cümlelerinden örnekler vererek konuyu tartışınız. Ulaştığınız sonucu sebepleriyle birlikte defterinize yazınız.

İntibah, Türk Edebiyatı tarihinde ilk edebi roman olarak değerlendirilir. Romanda romantizm akımının etkisi görünür. Romantizm uzun çevre betimlemeleri ve kişilerin iç dünyalarının anlatılması biçiminde etkisini gösterir. Romanda Çamlıca tasvirleri yapılırken şu ifadeler yazarın duygularını da ortaya çıkarıyor:

“Zümrütten yapılmış bir aynaya benzeyen gökyüzünü, bir örtü gibi beyaz bir bulut kaplamıştı. Güneşin ışınları, kibar ve nazlı bir kadının güzelliğinin parıltıları gibi her yeri aydınlatıyor ama yakmıyordu. Sık yapraklı ağaçla­rın gölgeliklerine yaslanıp uzanan çimenlerin, çevreleri­ni küçümser gibi bir duruşları vardı..."

Yazar, romantizmin etkisiyle okuyucunun duygularını şu cümlelerle etkiliyor:

Hiç ummadığı, daha doğrusu aklından bile geçirmediği bir sırada babasını, o aziz varlığı, sonsuza dek yitirdiğini görünce tüm yaşam arzusunu da yitirdi.... Böyle toy bir çocuk, namuslu bir kadının bu tip işaretler vermeyece­ğini nasıl bilsin?.... Zavallı delikanlının tüm emelleri ara­ba biçimine girmiş, kendisine doğru geliyordu.... Güzel erkekleri çok severdi, tıpkı bir yılanın çiçeği sevişi gibi. Yılan adama nasıl sarılırsa bu kadın da öyle sarılırdı.

 

40) Eserin sosyal hayatla ilişkisini belirleyiniz ve aşağıdaki noktalı yerlere yazınız.

“İntibah” romanında ele alınan  teması sosyal hayatla ilişkilidir. Çünkü dönemin sosyal hayatında da temiz ve saf aşklar ihanete uğramış, gönül kırıklıkları yaşanmıştır.

 

41) Ali Bey’in yetiştirilme şekli ve ailesinin koruyucu tavrı, onun hata yapmasına engel olabilmiş midir? Neden?

Ali Bey’in ailesi onu aşırı şekilde korumuş ve iyi ye­tiştirmiştir. Toplumu ve insanları iyi tanıyamayan Ali, kendisine işve yapan ilk kadına derin bir aşkla kapıl­mış ve hayatına mal olacak darbeler yemiştir.

 

42) Eserin olay örgüsü Ali Bey’in aile hayatı çevresinde gelişmektedir. Bu durumun nedenini tartışınız. Ulaştığınız sonuçları ifade ediniz.

Eserin olay örgüsü Ali’nin ve ailesinin etrafında geç­mektedir. Bunun nedeni yazarın vermek istediği dü­şünceyle ilgilidir. Yazar, toplumdaki ahlâkî çöküşün getirdiği bozulmaları ve insanların bu bozulmalar­dan nasıl zarar gördüğünü anlatmak istemiştir. Ali ve ailesi, toplumdaki bu çöküşten etkilenen, dağılan, parçalanan aileleri ifade etmektedir.

 

43) “İntibah” romanından alınan aşağıdaki paragrafı okuyunuz.

.. (Doğu hayalciliğine çok alışık olduğumdan mıdır, nedir, gülden söz ettikçe bülbül gelir ak­lıma. Genelllikle divan ozanlarımızın iddialarının tersine, bülbülün güle sevdalanmadığını bilirim. Ama o zavallı kuşun sevdalı duruşuna baktıkça minicik yüreğinde yüce bir sevginin gizlenmekte olduğuna inanmaktan da kendimi alamam. Eğer bülbül gerçekten sevdalıysa bu, özgürlüğe olan sevdadır. Çünkü güller arasında rahatça dolaşıp güzel güzel öterken zavallı bülbülü yakalayıp bir kafese koyarlar. Artık özgürlüğünü yitirmiştir o. Değil şakımak, yaşamak bile onun için ağır bir yük olmuştur...) Galiba biz konuyu biraz fazla uzattık. Amacımız, Çamlıca’yı göstermek için baharın tüm niteliklerinden yararlanarak romanımıza giriş yapmaktı (...) Herkesin bildiği gibi ciddi konuların hemen çoğu uysallıkla başlar. Zavallı genç adam, arkadaşlarının hatırım kırmamak için giriştiği bir hareketin ilerde başını ne gibi dertlere sokacağını daha o günden nasıl tahmin edebilirdi?”

 

Okuduğunuz parçada konuşan kimdir? Buradan hareketle romanın kim tarafından anlatıldığını, anlatıcının bakış açısını kısaca açıklayınız.

 

Verilen parçadan da anlaşıldığı gibi yazar, eser­deki kişilerin ruhsal ve fiziksel bütün özelliklerine hâkimdir. Onların neyi niçin yaptıklarını bilen yazar, olayları İlâhî bakış açısıyla anlatmıştır. Parçada konuşan üçüncü tekil kişidir. 

 

44) Ali Bey niçin Mahpeyker’e gönül vermiştir?

Mahpeyker’in gizemli davranışları ve yaptığı işa­ret Ali Bey’i önce meraklandırmış, sonra da derin bir aşka sürüklemiştir. Ali Bey'in bu kadar kolay ve tutkulu biçimde âşık olması onun insanlara çabuk kanmasıyla da ilgilidir. Çünkü annesi tarafından hep korunmuş ve toplum içine pek çıkmamış toy bir delikanlıdır.

 

45) Ali Bey’in tanıtıldığı veya yazarın okuyucuya bilgi verdiği bölümlerden hareketle eserin eğitici yönünün olup olmadığını tartışınız. Ulaştığınız sonuçları yazınız.

Eserin eğitici yönü vardır. Ali Bey’in saflığı başına türlü dertler açmıştır. Yazar, insanlarla ilişkilerde tedbirli olmanın, birine güvenme konusunda iyi dü­şünmek ve körü körüne bağlanmamak gerektiğinin önemi üzerinde duruyor. Okuyucu da bu felaketleri görerek çevresindeki insanlarla ilişkilerinde daha temkinli olacaktır.

Tanzimat Dönemi sanatçılarının sanat anlayışını hatırlayınız. Namık Kemal’in sanat anlayışı ile Tanzimat Dönemi sanatçılarının sanat anlayışını karşılaştırınız. Benzerlik ve farklılıkları söyleyiniz. Bu dönemin eserlerinde ele alınan belli başlı temalar ile sanat anlayışının ilgisini açıklayınız.

Tanzimat edebiyatının birinci döneminde sanat toplum içindir anlayışı vardır. Namık Kemal'de sanat toplum içindir anlayışıyla eserler vermiştir. Tanzimat edebiyatının birinci döneminde roman ve hikayede "yanlış batılılaşma, kölelik, mirasyedilik" gibi temalar işlenmiştir. Bu da sanat toplum içindir anlayışıyla hareket edildiğini gösterir.

 

46) Romandan alınan aşağıdaki metni okuyunuz.

..Artist gibiydi kadın. (...) - İki gözüm Aliciğim! (...) - Etme Aliciğim! (...) - Kaderimde bugünleri görmek de mi vardı? (...) - Allah aşkına beş dakika beni dinle de cürmüm var ise öldür! (...)- Vah! Vah! Gülmeden, eğlenmeden başka bir şey düşünmeyen Mahpeyker şimdi intikam heveslerine düştü. Bu melek gibi vücuda o kadar korkunç hayaller yakışır mı? Amma niçin yakışmasın? Azrail de melek... ”

Romanda konuşma diline yakın bir söyleyişin kullanılması ile Tanzimat sanatçılarının sanat anlayışı arasında nasıl bir bağ kurulabilir? Düşüncelerinizi açıklayınız.

Tanzimat sanatçıları, özellikle birinci kuşaktakiler, edebi eserlerde halkın konuşma diline yer vermek gerektiğini savunmuşlar fakat bu düşüncelerini tat­bik etmemişlerdir. Namık Kemal’in bu parçada hal­kın konuşma diline yakın bir üslup kullanması da bundandır.

 

47) “İntibah” romanında yerli ve mahallî unsurların olup olmadığını tartışınız. Ulaştığınız sonucu def­terinize yazınız. Romanın yerli ve mahallî unsurlar taşıdığı sonucuna ulaştıysanız halktan kahramanlara ve ağız ifadelerine eserden örnekler veriniz.

“Periler gibi güzel, üzüntüsünden deli olacaktı...” gibi ifadeler halkın kullandığı tabirlerdir. Romandan alınan bu bölümlerde halktan kişilerin konuşmalarına yer verilmemiştir.

 

48) Namık Kemal, bu eseri niçin yazmış olabilir?

Namık Kemal, toplumsal yaşamda batılılaşma ile başlayan bozulmaları, aile kurumunun yıkılışını ve kadınlardaki ahlaki çöküşü anlatmak için bu eseri yazmıştır.

 

49) “Felâtun Bey ile Rakım Efendi” ve “İntibah” adlı romanların tema bakımından benzer yönleri nelerdir?

“Felâtun Bey ile Râkım Efendi" ve “İntibah” adlı romanlar toplumsal çözülmeyi ve in­sanlardaki olumsuz değişimi ele almıştır. Felâtun’un sevgilisi Polini ile Ali Bey’in sevgi­lisi Mahpeyker’in karakter özellikleri hemen hemen aynıdır. İkisi de para ve şehvet düşkünüdür. Bu karakterler, romandaki temanın daha güçlü biçimde or­taya çıkmasını sağlıyor.

 

50) İntibah romanından hareketle Namık Kemal’in fikrî ve edebî yönü ile ilgili çıkarımlarınızı ifade ediniz.

Namık Kemal, Çamlıca betimlemelerini ve karakter­lerin ruh tahlillerini yaparken kendi hislerini de be­lirtmiştir. Beğendiği ya da beğenmediği yönleri ifade etmiştir. Bu yaklaşımı, onun romantizmden etkilen­diğini gösterir.

 

Namık Kemal için aşk çok değerli bir duygudur ve kişi aşık olmadan karşısındaki insanı çok iyi tanı­malıdır. Aksi halde kapanması zor yaralar alır. Aşk duygusunun değerini düşüren en büyük etken top­lumsal çözülme ve insanlardaki ahlak problemidir. Namık Kemal, toplumdaki bu sorunun önemini ortaya koymak ister.


2 yorum: