23 Aralık 2019 Pazartesi

KÜÇÜK PRENS ÖZET, KISA VE UZUN, KONUSU, YORUM


KİTABIN ADI: KÜÇÜK PRENS

KİTABIN YAZARI: Antoine de Saint-Exupery

KÜÇÜK PRENS SAYFA SAYISI: 112

YAYIN EVİ VE BASIM YILI: CAN YAYINLARI - 2015

KÜÇÜK PRENS KİTAP ÖZETİ


Aşağıda küçük prens kitap özeti 2 çeşit olarak yazılmıştır. Küçük prens kitabının özeti ayrıntılı ve düşünülerek 2 ayrı uzunlukta güzel bi biçimde okuyucunun anlayacağı şekilde yazılmıştır. Sırasıyla küçük prens özet uzun, küçük prens özet kısa, küçük prens konusu ve küçük prens yorumu kendi yorumum olmak üzere dört başlıkta toplanmıştır.

KÜÇÜK PRENS ÖZET UZUN

Küçük Prens kitabı şöyle başlar: Anlatıcı bir uçak pilotudur ve Sahra çölüne uçağının motoru bozulmasından dolayı zorunlu iniş yapar. Uçakta çok fazla hasar vardır ve anlatıcı çok az su ve yemekle orada kalır. Pilot bu kötü durumdan endişelenirken, oldukça ciddi ve sarışın bir küçük prens ona yaklaşır ve anlatıcıdan koyun çizmesini ister. Anlatıcı mecbur kalır ve ikisi arkadaş olur. Anlatıcı pilot, küçük prensin küçük bir gezegenden geldiğini öğrenir. Küçük prens o gezegene Asteroid 325 diyor fakat dünyadaki insanlar o gezegene B-612 derler. Küçük prens gezegenine oldukça iyi bakar, kötü tohumların büyümesini önler ve baobab ağaçlarının gezegenini kaplamasına karşı önlemler alır. Bir gün gizemli bir gül büyür gezegende ve küçük prens ona aşık olur. Fakat bir gün küçük prens bu gülün yalanını yakalar ve ona artık güvenilmeyeceğini anlar. Küçük prens yalnız büyümüştür ve gezegenden ayrılmaya karar verir. Gül ile son dakika uzlaşmasına rağmen, küçük prens diğer gezegenleri keşfetmek için ve yalnızlığını tedavi etmek için kendi gezegeninden ayrılıp yola koyulur.

Anlatıcı seyahat ederken bize küçük prensin komşu asteroidlerden geçtiğini ve orada ilk kez garip, aklı kıt yetişkinlerin dünyasıyla karşılaştığını söyler. Küçük prensin ziyaret ettiği ilk 6 gezegende, prens bir kralla, bir boş adamla, bir sarhoşla, bir işadamıyla, bir lamba yakıcıyla ve bir coğrafyacıyla tanışır ve bunların hepsinin yalnız yaşadığını ve vakitlerinin çoğunu seçtiği işlerlerde tükettiğini söyler. Bu garip davranış küçük prensi hem eğlendirir hem de rahatsız eder. Küçük prens bir kişinin başka kişiye hayran olması için o kişinin çevresindeki insanlara emretmesi ve herşeye sahip olması gerektiğini anlamaz. Lamba yakıcı onun için istisnadır, lamba yakıcının kararlılığı ve inancına küçük prens hayran kalır, ziyaret ettiği gezegenlerde tanıdığı hiç kimseye böyle hayran olmamıştı ve hiç kimseden işe yarar bi şey öğrenememişti lamba yakıcı dışında. Ancak coğrafyacıdan çiçeklerin sonsuza kadar yaşamayacağını öğrenir ve arkasında bıraktığı gülünü özlemeye başlar.

Coğrafyacının önerisiyle, küçük prens dünyayı ziyaret eder, fakat çölün ortasına iner ve hiç insan bulamaz orada. İnsan yerine, bir yılanla karşılaşır ve bilmecelerle konuşan bu yılan küçük prense bir karanlık ipucu verir ve isterse onu ölümcül zehriyle cennete geri gönderebileceğini söyler. Küçük prens bu teklifi reddeder ve keşfetmeye devam eder ve üç yapraklı bir çiçekle konuşmak için bulabileceği en yüksek daha tırmanmak için durur. Durduğu yerde konuşmanın yankı yapmasından dolayı kafası karışır. Sonunda küçük prens kendisini şaşırtacak ve üzecek olan bir gül bahçesi bulur. Geride bıraktığı gülü, küçük prense kendisinin türünün tek örneği bir gül olduğunu söylemişti.

Prens bir tilkiyle arkadaş olur, bu tilki, küçük prense hayattaki en önemli şeyin kalbe dokunan şeyler olduğunu öğretir. Bu sayede anlar ki arkasında bıraktığı gül ayrı kaldığı sürece onun hep aklındadır ve onu daha özel yapmıştır. Ve seven bir kişinin sevdiği şeyi koruması gerektiğini anlar. Gül bahçesinde bir sürü gül olmasına rağmen onun sevgisi kendi gülüne karşı benzersiz ve farklıydı ve onun gülünün sorumluluğun da kendisine ait olduğunu farkeder. Bu düşüncelere rağmen hala kendini çok yalnız hisseder çünkü gülünden çok uzaktadır. Prens hikayeyi karşılaştığı iki kişi olan, demiryolu görevlisi ve satış görevlisini açıklayarak bitirir.

Anlatıcının çöldeki yedinci günüdür şuan ve prensin önerisiyle bir kuyu bulmak için yola koyulurlar. Su onların kalplerini beslediği kadar vücutlarını da besler ve ikili bir çok insanın hayattaki gerçekten önemli olan şeyin ne olduğunu bilemediğinde hem fikirken, birlikte bir mutluluk anını paylaşır. Küçük prensin aklı gülündedir ve geri dönmeye kendi şartlar ve yılanla geri dönebilmek için plan yapmaya başlar. Anlatıcı uçağını tam da küçük prensin dünyaya varışının birinci yıl dönümünde tamir edebilir ve üzgün bir şekilde prensin dünyaya indiği yere doğru yürürler. Yılan küçük prensi ıssırır ve prens sessiz bir şekilde kuma düşer.

Anlatıcı ertesi gün prensin bedenini bulamadığında rahat eder ve prensin asteroidine geri döndüğünden emin olur. Anlatıcı, artık arkadaşının kahkahalarının çınlamasını duyduğu yıldızlarla da rahatlıyor. Bununla beraber, içini bir üzüntü kaplar ve çizdiği koyunlar prensin gülünü ya yemişse diye merak eder. Anlatıcı, okurlarına çöl manzarasının bir çizimini göstererek ve bölgeye bir gün gelirsek yıldızların altında bir süre durmamızı ve küçük prens geri döndüğünü görürsek anlatıcıya hemen bildirmemizi söyleyerek sona erer.

KÜÇÜK PRENS ÖZET KISA

Anlatıcı küçükken fil yutmuş bir boa yılanı çizer. Çizdiği resmi bir çok kişiye gösterir fakat hepsi başka bir şeye benzetir kimse fil yutmuş yılan demez. Daha sonra anlatıcaya resim yapmak yerine tarih, coğrafya gibi alanlara yönelmesini gibi öğütler verirler. Anlatıcı büyüyüp, pilot olur. Sahra çölü üzerinden geçerken uçağın arıza yapmasından dolayı zorunlu iniş yapar. Yanında az yemek ve su vardır, sahra çölünde uykuya dalar. Uykudayken küçük prensin sesi ile uyanır. Küçük prens yazardan koyun resmi çizmesini ister. Yazar küçük prense, fil yutan yılan resmi çizer. Küçük prens ben bu fil yutan yılan resmini istemediğini söyler. Yazar bu duruma çok şaşırır çünkü şimdiye kadar kimse bu resmin fil yutan yılan resmi olduğunu anlayamamıştır. Anlatıcı kapalı bir kutu çizer ve kutunun içinde de koyun olduğunu söyler. Bu resim prensin hoşuna gider. Küçük prens orada anlatıcıya kendinden bahseder. Bir gezegende yalnız başına yaşadığını bir çiçeği ve 3 tane volkanı olduğundan bahseder. Daha sonra diğer gezegenlere yolculuk yaptığını ve orada tanıştığı kişilerden bahseder. Gezdiği gezenlerden birinde her şeyi yönettiğini düşünen bir kral ile karşılaşır, bir başka gezegende kendini beğenmiş bir adam, diğerinde sayılarla uğraşan bir iş adamı, başka birinde devamlı fenerini yakıp söndüren bir fenerci ve bir diğerinde ise  devamlı içen bir sarhoşla karşılaşır. Son gezegende buluşlarını kaybeden bir kaşife rastlar ve mutlaka dünyaya gitmesi gerektiğini söyler. Böylelikle dünyaya gelir. Dünyada bir tilkiyi evcilleştirir ve tilkiden bir sır alır. Bu sır şöyledir; En iyi yüreğiyle görebilir insan. Gözler asıl görülmesi gerekeni göremez.” der. Başka gezegendeki gördüklerinden de dünyada bir sürü vardır. Bunun üzerine gülünü özlediğini farkeder ve gezegenine dönmek ister. Aslında o gülden dünyada binlercesi vardır ama büyükler çiçeklerinin kıymetlerini bilemezler. Küçük Prens gezegenine döner. Bu ayrılış yazar için oldukça zordur çünkü aradığı  arkadaşını bulduğunu düşünüyordu. Pilot olan yazarımız da uçağı tamir edip ülkesine dönmüştür.

KÜÇÜK PRENS KİTABININ KONUSU

Küçük prens konu olarak şu şekildedir. Anlatıcının uçağı bozulur ve Sahra çölüne zorunlu iniş yapar. Çölde Küçük Prens ile karşılaşır ve Küçük Prens, uçak pilotuna yaşadığı maceraları anlatır. Kitap Küçük Prens'in yazarımıza anlattığı maceraları kapsar. Küçük Prens aslında bir gezegende yaşamakta ve orada gül yetiştirmektedir. Gülünü daha iyi nasıl yetiştirebileceğinin yollarını aramak için gezegenler arası dolaşır ve her birinde kötü yaşantılarla karşılaşır ve bu yüzden oralardan kalmaktan vazgeçer. Sonra dünyaya gelir. Buranın çok kalabalık ve büyük olduğunu fark eder. İnsanlara bakar ve insanlıklarından çok, varlıklarından görünüşlerinden değer biçtiklerini görür. Daha sonra gülünü özlediğini fark eder ve kendi gezegenine geri dönmenin yollarını arar.

KÜÇÜK PRENS YORUM

Bu kitabı yorumlamadan geçmek olmazdı. Küçük prens yorumuma gelmeden önce bu bir çocuk kitabı değil. Sanılanın aksine tüm yaşanılanlara rağmen içinde içindeki çocuk ruhunu kaybetmeyen, bana göre her yaşa hitap eden bir kitaptır.

Kitapla ilgili ne desem az kalır. Hani bazı kitaplar olur insanın yüreğine dokunur ya, bu kitap tam da öyle yüreğimize dokunur. Çocuk olmak o güzel ruhu taşıyabilmenin ne güzel bi şey olduğunu tekrar aklıma getirdi. Keşke hep çocuk gibi saf ve masum kalabilsek. Kitap hayattaki bazı durumlar hakkında öğütler verir. Buna örnek olarak gülü senin için değerli kılan onun için harcadığın zamandır demiştir Küçük Prens. Bu konuda oldukça haklıdır. Bir insana verdiğimiz değer ona harcadığımız zamanla kıyaslanabilir. Yorumumu kitaptan bir alıntıyla bitirmek istiyorum. "Hoşça git dedi tilki vereceğim sır çok basit insan ancak yüreğiyle baktığı zaman doğruyu görebilir gerçeğin mayası gözle görülmez."



39 yorum:

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. arkadaşlar kısa olan özet sizce 1 sayfaya sığarmı CEVAP BEKLİYORUM ACİLL

    YanıtlaSil
  3. Yanıtlar
    1. ya olmassa kız boşuna boşuna mı yazsın gerci bi yıl gecti aradan xddd

      Sil
    2. sende bu yorumu yazalı 1 ay geçti şwfğölfxmch

      Sil
    3. sa turk var mı

      Sil
  4. arkadaşlar bu özetler doğrumu acaba güvenip yazdım

    YanıtlaSil
  5. çok işime yaradı teşekürler

    YanıtlaSil
  6. felsefeci inş bana sövmez

    YanıtlaSil
  7. ben kısa olanı yazdım defterin çeyreği doldu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o zaman sen fazla büyük yazmışsın benimki en fazla iki sayfa doldurdu

      Sil
  8. ben kısa olanı yazdım defterin çeyreği doldu

    YanıtlaSil
  9. çok iyi tesekürler

    YanıtlaSil
  10. HOCA KONTROL YAPACAK UMARIM DOGRUDUR

    YanıtlaSil
  11. Yorum dakiler yaşıyor mu????? Xddadax

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne ölmesi kardeşim bayılmışım a

      Sil
  12. gerçekten çok güzel bir kitap bendede var 2 kere okudum

    YanıtlaSil
  13. selam naber yorumdakiler












    YanıtlaSil
  14. bişey sorcam hoca yazarak sunum istedi sizce kabul edermi lütfen 1 yıl sonra cevap vermeyinn

    YanıtlaSil
  15. Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil