7 Ekim 2019 Pazartesi

Beyaz Diş Kitabı Özeti - Beyaz Diş Kitabı Konusu, Ana Fikri, Karakterleri


KİTABIN ADI: BEYAZ DİŞ

KİTABIN YAZARI: Jack London

SAYFA SAYISI: 236

KİTABIN TÜRÜ: ROMAN

YAYIN EVİ VE BASIM YILI: İletişim Yayıncılık - 2011

BEYAZ DİŞ KİTABININ KONUSU (TEMASI):

Yazar romanda beyaz diş üzerine yoğunlaşmıştır. Yarı kurt, yarı köpek olan beyaz dişin başından geçenleri anlatmaktadır. 

BEYAZ DİŞ KİTABININ ANA FİKRİ:

Hayattaki zorluklara karşı durup, yılmadan mücadele etmeliyiz. Mücadelenin sonunda mutluluğu yakalayabiliriz.

BEYAZ DİŞ KİTABININ ÖZETİ:

Hikayede 2 kişi, Henry ve Bill, Lord Alfred isimli kişinin ölü bedenini M’Gurry adlı şehre götürme mücadelesini anlatıyor. Bir kıtlık vakti, ve az miktarda yemekleri ve hem de az miktarda cephanelikleri var. Böylece çaresiz bir durumdalar. Çünkü aç bir kurt sürüsü tarafından izleri takip ediliyor. Hikaye başlarında 6 kızak köpekleri varken, bir gece farkederler ki yedi köpekleri olmuş. Garip bir şekilde ertesi sabah, sadece 5 köpekleri kalmıştı. Sonuç olarak, onlar bu durumdan şüphelenmeye başladılar ve sonunda farkettiler ki bir dişi kurt gece vakti gelip köpekleri cezbedip uzaklaştırıyordu.

Henry ve Bill'in yalnızca iki köpeği kaldığında, Bill dişi kurdu öldürmeye karar verir fakat aç kurt sürüsü tarafından Bill öldürülür. Böylece Henry artık 2 köpeğiyle hiç cephanesiz bir şekilde hayatına devam etmek zorunda kalır. Ve her gün kısa mesafe alarak, günler süren seyahatin ardından Henry bir ateş yakmak ve kendini kurtlardan korumak için çevresini kapatacak bi yer inşa etmek zorunda hissetmiştir. Sabahleyin uyandığında, topladığı odunların kaybolduğunu farkeder, ve dışarı çıkıp aramaya korkar yenilerini  bulmak için.  Bundan dolayı kendini kaçınılmaz olana bırakır, fakat sonunda bir grup insan tarafından hayatı kurtarılır ve vahşi bölgeden çıkarırlar.

Hikayenin ikinci bölümünde hikaye bahsedilen dişi kurtun perspektifinden anlatılır. Kıtlık bittikten sonra, kurt sürüyü ayırır ve dişi kurt ve 3 erkek kurt birlikte seyahat eder, bir kurt kalana kadar "tek gözlü kurt" diğer ikisini öldürür. Dişi kurt ve tek gözlü birlikte seyahat eder ondan sonra bi yere yerleşirler dişi kurt doğurana kadar. Bir başka kıtlık olduğunda, yavrular küçüktür ve tüm yavrular ölür, gri kurt yavrusu dışında. Gri kurt yavruların içlerinden en atılgan ve en güçlüsüdür. Henüz daha hayatının başlarında, öğrenir nasıl avlanacağını ve bu yeteneğiyle birlikte vahşi yaşamdan ders çıkarmıştır. yani ye yada yenilirsin, öldür yada öldürülürsün.

3. bölümde yavru ve onun annesi bir Hint kampının içini gezer orada annesi farkedilir Gray Beaver isimli bir Hintli tarafından, o esnada gri kurta, beyaz diş adı verilir. Hintli kampında yavru Hintlilerin arasında nasıl yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini öğrenmek zorunda kalır. Ve diğer kurt yavrularından kendini nasıl koruması gerektğini öğrenmesi gerekir. Annesi kendisinden alındığında, annesini takip etmeye çalışır fakat şiddetli bir şekilde Gray Beaver tarafından dövülür, ve böylece hızlıca bir başka ders öğrenir, "insana itaat etmeyi". Gray Beaver en yakın hisara gider elindeki kürkleri satmak için, beyaz dişle birlikte. Orada hisarda beyaz diş yırtıcı yeteneği sayesinde meşhur olur diğer köpekleri öldürmesi için ve aranan isim olur çirkin ve ahlaksız adam Beauty Smith tarafından. Beauty Smith, beyaz dişi almak için Gray Beaver'i kandırmaya çalışır. Beyaz dişi satın almak ister ve alır. Smith, beyaz dişe çok kötü davranır onu sürekli, kanlı dövüşlere köpeklerle dövüşmesi için zorlar. Böylelikle Smith güçlü beyaz diş sayesinde çokça para kazanır. Ancak buldogla olan bir dövüş sırasında, beyaz diş ölme noktasına gelir ve o anda Weedon Scott isimli adam, dövüş yaptırılan yerin sahibi araya girer ve dövüşü durdurur. Daha sonra Scott Beauty Smith'e parasını öder ve beyaz dişi alıp Smith'i oradan kovar. Scott ondan sonra beyaz dişe sahip olur.

Weedon Scott'un koruması, sevgisi ve merhameti altında beyaz diş yavaş yavaş insanları sevmeye başlar ve nihayetinde Scott'u çok sever ve ona karşı oldukça yakın hisseder kendisini.

Weeden Scott dönmek zorunda olduğunda Kaliforniyadaki evine, o ilk başta niyetlenir beyaz dişi arkasında bırakmaya. Beyaz diş, ancak, kaçar ve gemiye gizlenir. Scott bu yüzden köpeği yanına almayı tercih eder. Hikaye beyaz dişin ne kadar evcil hayvan gibi davrandığını göstererek sonlanır. Nihayetinde, beyaz diş Scott'un ailesini zekasıyla etkiler hem de gösterdiği cesur davranıştan dolayı, risk alarak Hakim Scott'un canını kurtararak ailenin sevgisini kazanır.

BEYAZ DİŞ KİTABINDAKİ KARAKTERLER VE ANALİZİ:

Bill: Romanın açılışında kazığı süren 2 adamdan biri, becerikli olarak gösteriliyor romanda. 

Henry: Kazığı süren diğer kişi. Bill'e eşlik eder.

Tek Göz: Beyaz dişin babası, kurt sürüsüne karşı oldukça tecrübeli birisidir.

Dişi Kurt/Kiche: Beyaz dişin annesidir. Yarı kurt, yarı köpektir. Hintli kampında, Gray Beaver tarafından büyütülmüştür.

Beyaz Diş: Beyaz diş, tek göz ve Kiche çiftinin, yaşayan tek yavrusudur. Beyaz diş dünyayı annesinin de yardımıyla keşfeder. Beauty Smith tarafından alındıktan sonra köpek dövüşlerine katılır daha sonra Weedon Scott sahiplenir.

Gray Beaver: Gray Beaver tam olarak Beyaz dişi eğiten kişidir.

Beauty Smith: Beyaz dişi sahiplenen ve ondan para kazanmak için köpek dövüşlerine götüren kişidir.

BEYAZ DİŞ KİTABI ZAMAN:

Zaman kitapta belirsizdir.

BEYAZ DİŞ KİTABI MEKAN:



1 yorum: