10 Mayıs 2019 Cuma

FARELER VE İNSANLAR KİTAP ÖZETİ, KONUSU, ANA FİKRİ, BAKIŞ AÇISI, ZAMAN VE MEKAN İNCELEMESİ - JOHN STEİNBECK


KİTABIN ADI: FARELER VE İNSANLAR

KİTABIN YAZARI: JOHN STEİNBECK

SAYFA SAYISI: 128

KİTABIN TÜRÜ: ROMAN-OYUN

YAYIN EVİ VE BASIM YILI: Sel Yayıncılık - 2012

FARELER VE İNSANLAR KİTABININ KONUSU (TEMASI):

İki mülteci işçinin çiftlikte yaşadıkları ve birbirine bağlılıkları, dostlukları kitabın asıl konusudur.

FARELER VE İNSANLAR KİTABININ ANA FİKRİ:


Fareler ve insanlar kitabında ana fikir olarak bize verilmek istenen en önemli şey insanlar ne olursa olsun dostlarını yarı yolda bırakmamalıdır, onlardan vazgeçmemelidir ve insanlar hayalleriyle yaşar hayallerimizden asla vazgeçmemeliyiz ve onlara olabildiğince inanıp tadını çıkarmalıyız.

FARELER VE İNSANLAR KİTABININ ÖZETİ:

George ve Lennie birlikte yıllardır seyahat eden 2 arkadaş Lennie'nin teyzesi öldüğünden beridir. Clara Teyze Lennie'ye bakan,onunla ilgilenen kişiydi genç yaşta hayatını kaybetti. İkisi birlikte aynı kasabada büyüdüler. Bu roman, Amerika'nın yaşadığı Büyük Buhran zamanında yaşanmıştır. İkili yeni işlerine doğru çalışacakları çiftliğe doğru yol alırlar. Lennie'nin yüzünden son işlerinden olduktan sonra yeni bir işe ihtiyaçları oldu.

Lennie tam olarak George'nin zıttıdır. Lennie uzun, geniş vücutlu ama çok zeki biri değildir. George ilgilenir onunla. Onu besler ve ne zaman başı belaya girse onu kurtarır Weed'deki son işlerinde olduğu gibi. Lennie Weed'deki son işinde bir kadının giydiği elbisenin yumuşaklığını hissetmek için ona dokunduğunda kız ona bağırır. Lennie yumuşak şeylere dokunmayı sever. Cebinde sık sık fare bulundurur canı çektiğinde parmaklarıyla okşayabilmek için. Ancak kadının elbisesini okşamaya denediğinde kadın sinirlenir daha sonra Lennie ve George sulama çukurunda gizlenmek zorunda kalır.

Gidecekleri yeni çiftlikte, George Lennie'den sessiz kalmasını ister. Çünkü çiftliğin patronunun Lennie'nin zihinsel sorununu farkederse işe almayabilir. Çiftliğe gitmeden önce geceyi odunların arasında gelecek hayalleri hakkında konuşarak geçirirler. Sık sık bir gün sahip olmayı umut ettikleri çiftlikle ilgili hayallerini birbine anlatırlar. Tavuklara, ineklere ve küçük bir sobaya sahip olmanın dışında şehirden uzak bi yerde yaşamak istiyolar. Lennie'nin bir isteği de dört gözle sahip olup bakmak istediği tavşanlar, çünkü tavşanlar oldukça yumuşaktır. Uyumadan önce George Lennie'ye yeni çiftlikte başın belaya girerse kaçıp buraya gelip onu beklemesini söyler.

Ertesi gün çiftliğe vardıklarında Lennie verdiği sözü unutur ve konuşmaya başlar. Yaptığı hataya rağmen işe yine de alınır. Slim'in grubunda işe başlarlar.  Yaşlı, tek kollu bataklık temizlikçisi olan Candy, peşinden gelen kendisinden yaşlı köpeğiyle birlikte etrafı gezdirir. Daha sonra yatacakları odayı gösterir ve Curley hakkında bazı bilgiler verir, Curley'in patronun oğlu olduğunu, boksör olduğunu ve eşiyle beraber patronun evinde yaşadığını söyler. George ve Lennie, Curley'in eşiyle karşılaşır ve onun kocasını aldatan kötü bir kadın olduğunu öğrenirler. Onlar Slim'in köpeğinin yakın zamanda yavruladığını öğrenince, Lennie George'a ısrar eder Slim'den bi yavrusunu kendisine istemesi için.

Lennie yeni köpeğini çok sever ve sık sık ahırda oynar. Bir gün erkekler şehir merkezine Susy'nin mekanını eğlenmek için ziyaret etmeye gittiğinde, Lennie arkada kalır ve ahırla bitişik bi odada yaşayan Afrika kökenli Amerikan olan Crooks'la konuşur. Crooks'un hoşuna gider Lennie'nin ona eşlik etmesi çünkü ne isterse Lennie'ye söyliyordu biliyordu ki Lennie söylenenleri ya unutacak yada anlamayacaktı. Ondan sonra Candy onların yanına gelir ve Lennie'yle çiftlik hayalleri hakkında konuşmaya başlar. Candy, George' teklifte bulunmuştu, elini kaybettiğinde aldığı parayla beraber yüksek bir miktarı çiftliğe ortak olarak katılmak için sunmuştu. Onların üçü de işlerini bırakıp kendi çiftliklerinde yaşama fikrinden aşırı derecede heycanlıydı. Crooks onların planlarını işitir ve maddi manevi yardımını sunar, ama sonra Curley'in eşinin araya girmesiyle Crooks teklifini geri çeker.

Farelerle her zaman oynadığı şekilde kendi köpeğiyle de aynı sert bir biçimde oynayan Lennie köpeğini yanlışlıkla öldürür. Curley'in karısı ahıra girdiğinde şaşkın şaşkın düşünür ölü hayvanı ne yapacağını. Curley'in karısı onunla geçmişi hakkında konuşmaya başlar. Çünkü o da Crooks gibi birini dinliyor olmaktan zevk alır. Bu konuşma karısının Curley'i sevmediğini ortaya çıkarır. Lennie daha sonra Curley'in karısına yumuşak şeylerle oynamaktan hoşlandığını söyler ve o da saçıyla oynamasına izin verir. Lennie, Curley'in eşinin saçıyla oynamaya devam ederken, Curley'in eşi tedirgin olur saçının mahvolmasından ve ona durmasını söyler. Onun korkusu Lennie'nin panik olmasına sebep olur ve eliyle kadının ağzını kapatır ve çığlık atmasına engel olmaya çalışırken kadının boğazını kırar. Lennie'nin aklına daha sonra George'nin söyledikleri aklına gelir ve fırçaların arasına saklanmaya gider.

George daha sonra Lennie'yi gizlendiği yerde bulur ve Lennie'ye bakarak ona kızmadığını söyler. George daha sonra Lennie'ye nehre bakmasını söyler ve gelecekteki sahip olacakları çiftliği anlatmaya başlar, Lennie o sırada hayale dalar. George anlatmaya devam ederken, Carlson'dan önceden çaldığı silahı çıkarır ve hemen ölmesi için kafasına ateş eder.

FARELER VE İNSANLAR KİTABININ BAKIŞ AÇISI:

Yazarın herşeyi önceden bilmesi (birazdan büyük bir fırtına çıkacak ve heryeri yıkacak) yazarın ilahi bakış açısına sahip olduğunu bize gösterir.

FARELER VE İNSANLAR KİTABINDAKİ KARAKTERLER VE ANALİZİ:

Lennie: Büyük, hantal, çocuksu bir göçmen işçi. Lennie'nin hafif zihinsel yetersizliği nedeniyle, Lennie tamamen yakın arkadaşı olan George'a bağlıdır. Bu iki adam çiftlik sahip olma gibi bir ortak vizyonu paylaşırlar. Nazik ve kibar, Lennie oldukça güçlü yapıya sahip olsa da gücünü ortaya çıkaracak hareketlerde bulunmaz. Küçük hayvanlar, elbiseler ve insanların saçı gibi yumuşak şeylere dokunup yumuşaklığını hissetme zaafı onu felakete götürüyor.

George: Lennie ile seyahat eden ve ilgilenen, zeki, hızlı, kendinden emin bir adam. Her ne kadar sık sık sorumlulukları olmadan hayatının ne kadar daha iyi olacağını konuşsa da, George açıkça Lennie'ye bağlıdır. George’un motivasyonun altında, Lennie’yi koruma isteği ve sonunda her ikisinin de hayali olan çiftliğe sahip olma arzusu yatıyor.

Candy: Yaşlanan çiftlik tamircisi, Candy bir kazada elini kaybetti ve çiftlikte geleceği konusunda endişelendi. Yaşının onu işe yaramaz hale getirmesinden korkan, George’un ve Lennie’nin sahip olacağı çiftliğe ortak olmak için onlara kendi birikimlerini vermeyi teklif eder.

Curley’nin Karısı: Hikayedeki tek kadın karakter olan Curley’nin karısına hiçbir zaman bir isim verilmez ve sadece kocasına atıfta bulunur. Çiftlikteki adamlar onu “sürtük”, “turta” ve “looloo” olarak adlandırıyor. Süslü ve tüylü kırmızı ayakkabılar giyer, erkek egemen bir dünyada kadın cinselliğinin cazibesini temsil eder. Steinbeck, Curley’nin karısını kötü adam olarak değil, kurban olarak betimler. Diğer çiftlik çalışanları gibi, umutsuzca yalnız ve daha iyi bir yaşam hayalleri yokedilmiş birisi.

Crooks: Siyah ahır işçisi Crooks, ismini eğri sırtından alır. Gururlu, acı ve yakıcı olarak komik, cildinin renginden dolayı diğer insanlardan dışlanmış.

Curley: Patronun oğlu olan Curley, kendini alandaki çalışanlardan ayırmak için yüksek topuklu çizmeler giyer. Şampiyon ödüllü bir dövüşçü olarak görüldüğü için, daha büyük erkeklerle kavga ederek küçük boyunu telafi etmeye çalışan, çatışmalı, kötü niyetli ve saldırgan bir genç adam. Son zamanlarda evli olan Curley, karısı hakkında çıkan dedikodular yüzünden aşırı derecede kıskançlık şüphesine sahiptir.

Slim: Çok yetenekli bir traktör şoförü ve çiftliğin bilinen "prens" i, Slim, kendisiyle barışık görünen tek karakterdir. Diğer karakterler genellikle tavsiye için Slim'e danışır. 

Carlson: Bir çiftlik işçisi olan Carlson için için şikayetçidir Candy'nin yaşlı, kokulu köpeğinden. Candy'yi köpeğinin daha fazla acı çekmemesi için öldürmeye teşvik eder. Candy nihayet kabul ettiğinde, Carlson hayvanın hiç acı çekmeden öleceğini söyler. Daha sonra George, Lennie'yi vurmak için Carlson'un silahını kullanır.

The Boss: Çiftliğin sorumlusu iyi giyimli bir adam ayrıca Curley’nin babasıdır. Candy mutlu bir şekilde patronun Noel Günü'nde çiftlik çalışanlarına bir galon viski verdiğini söyler.

Clara Teyze: Lennie’nin ölümüne kadar onunla ilgilenen teyze. Lennie'ye iyi bakan ve ona evcilleştirmesi için bol miktarda fare veren nazik, sabırlı bir kadındı.

Whit: Çiftlikte çalışan bir işçi

FARELER VE İNSANLAR KİTABI ZAMAN:

Fareler ve İnsanlar, Amerika’nın 1929 Ekim’deki borsa krizinden, II. Dünya Savaşı’nın başlamasına kadar geçen 12 yıl süren Büyük Buhran sırasında gerçekleşir.

FARELER VE İNSANLAR KİTABI MEKAN:

Olaylar Amerika'nın Kaliforniya Eyaletinde çiftlikte geçmektedir.